Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Twijfel

twijfel
Facebook
Twitter
LinkedIn

Twijfel is een grote valkuil. Het bederft plezier en geluk. Het bederft het vertrouwen in mensen. Het zorgt er bovendien voor dat je jezelf verlaat.

Wanneer je twijfelt aan jezelf, Laat je jezelf een beetje in de steek. Hierdoor kun je je eigen behoeftes en gevoelens niet meer voelen. Ben je onvoldoende in staat grenzen te stellen en raak je letterlijk je weg kwijt.

Zo simpel is het en je ziet het in alle dingen. Twijfel je over je buren, je familie, je partner. Dan durf je hen niet meer te vertrouwen en de ervaring van afgescheiden zijn ontstaat. Buitengesloten. Afgescheiden, angst en al deze ervaringen doemen op.

In feite is twijfel een ultieme uiting van afgescheiden zijn. Afgescheiden zijn van jezelf, je hogere zelf, je ziel, andere mensen, liefde!

Op het moment dat je twijfel detecteert. Geloof er niet in maar onderzoek hem. Probeer er woorden aan te geven erover te praten.. kan er niet over gepraat worden verklaar dan in je binnenste hoe je het beste de twijfel er kan laten zijn zonder erin te stappen.

Als je de twijfel onder ogen ziet verdwijnt ze en ontstaat er eenheid.

Wanneer je twijfel gelooft betreed je het pad naar de eenzaamheid.

Bijvoorbeeld: een man dacht dat zijn vrouw niet met hem verder wilde. Hij had haar ten huwelijk gevraagd en ze had blij en enthousiast gereageerd en ja gezegd. Ze hadden zelfs verlovingsringen uitgezocht. Echter nu waren ze al ruim een jaar ‘stiekem verloofd’ en was er nog steeds geen bruiloft gepland. De man twijfelde. Vanuit zijn twijfel ontstond de gedachte: misschien heeft ze wel geen vertrouwen in me. Misschien ziet ze ons niet samen oud worden en plant ze daarom geen datum voor de bruiloft en zegt ze daarom tegen niemand dat we verloofd zijn… straks gaan we uit elkaar of durft ze niet te zeggen dat ze het niet zeker weet??!!

Vele uren gingen verloren door zijn gepieker… toen ze uiteindelijk hem confronteerde met zijn stille lege blikken en die diepe zuchten bekende hij: ‘ik ben bang. Ik twijfel of je wel bij me wil zijn. Je komt niet uit voor onze verloving, je plant geen datum, je zegt er nooit wat over. Horen we wel bij elkaar? Heb je wel een goed gevoel over ons?’

Zij pakte hem vast en zei: ‘oh ik wist niet zo goed wat je wilde omdat jij het tegen niemand had gezegd zei ik ook maar niks. Maar ik wil dolgraag onze trouwdag plannen… ik durfde niks te zeggen. Ik dacht dat je twijfelde aan ons… en toen kwamen je lege blikken etc…’

Of in een andere voorbeelden..:

Een vrouw die door twijfel aan zichzelf en aan haar eigenwaarde bedacht dat ze niet goed genoeg was voor de promotie. (-zelftwijfel)

De man die door zelftwijfel nooit zijn eigen zaak begon en daardoor ver van zijn eigenlijke levensdroom af kwam te staan. (Zelftwijfel)

De vennoten die uiteindelijk nooit samen gingen werken omdat ze van elkaar dachten dat de ander niet te vertrouwen was. ( twijfel aan anderen)

Of De situatie waarin een zakenpartner dacht dat de andere zakenpartner hem niet goed genoeg vond. (Zelftwijfel geprojecteerd op een ander)

De jongen die niet naar zijn bed durfde uit angst te worden gepakt door geesten. (Twijfel aan de eigen kracht. Twijfel aan de kracht van de beschermengelen)

Twijfel brengt je van je gevoel af. Gevoelens die je helpen door je leven te navigeren omdat ze boodschappers zijn van je ziel…

Je emoties wijzen je op het bestaan van je diepere gevoel en intuïtie. Het zijn boodschappers die je uitnodigen dieper te kijken en te ervaren…

Wanneer je je gevoelens volgt zullen zij je leidraad en helpers zijn en je uit het dal van je twijfel naar het uitzicht en vertrouwen van de top van de berg brengen!

Twijfel is je grootste vijand, het knipt je vleugels als je eigenlijk vliegen moet.

Het laat je geloven dat je ergens in vast zit, waardoor je vast zit. Dat je onterecht behandelt wordt, zodat je onterecht behandelt kunt worden, dat je gevangen zit, zodat je gevangen blijft zitten, twijfel maakt dat je denkt dat je  geen keuzes hebt terwijl er wel keuzes zijn etc. Twijfel is feitelijk een blinddoek die, wanneer je hem aftrekt, onthult dat jij de schepper bent van de keuzes en vermogens die je hebt in dit leven.

Maar is twijfel dan altijd negatief? Twijfel zet toch ook aan tot zelfreflectie en daarmee groei en leren? Dat klopt!

Twijfel kan naast een grote valkuil, dit is het geval wanneer de twijfel te groot wordt en je in hem gelooft, ook een raadgever zijn wanneer je hem hoort, maar je niet over laat nemen.

Wanneer je twijfelt aan het nemen van een grote beslissing zoals het kopen van een huis, het samenwonen met een partner of het fuseren van je bedrijf. Dan is het goed om de twijfel onder ogen te zien. Twijfel kan een raadgever zijn die je scherp houdt. Die ervoor zorgt dat je bepaalde aspecten nog eens uitdiept. Beter onderhandelt of communiceert over de zaken die je twijfels bezorgen…

Zo kun je wanneer je twijfelt over je (gebrek aan) capaciteiten bij een sollicitatie aangeven waar je over twijfelt zodat er oprecht kan worden gekeken door jou en de werkgever of je wel of niet in de functie past.

Ook kan twijfel ervoor zorgen dat je nog een keer om de tafel gaat zitten met je toekomstige zakenpartners om datgene waar je over twijfelt toch beter uit te werken en duidelijkere afspraken te maken.

Het zorgt ervoor dat je toch het bouwkundige onderzoek laat doen voordat je het huis koopt waardoor je een lekkage op het spoor komt.

Ook zorgt twijfel ervoor dat je onder ogen kan zien waarin je jezelf nog niet aardig vind. De zelftwijfel zet je op het spoor van je ontwikkelpunten.

Je ziet ook twijfel is een raadgever… het is een adviseur, maar niet de leider van de groep. Even als plezier, angst, boosheid en extase is twijfel onderdeel van het scala aan gevoelens dat je ter beschikking hebt. En net als alle andere gevoelens is twijfel een prima raadgever mits je hem niet de leiding geeft!!

Twijfel zorgt er voor dat je niet gelooft in je eigen kwaliteiten waardoor deze niet tot hun recht komen en je faalt.

Door twijfel kun je dan niet bij je werkelijke capaciteiten.

Ik twijfel of ik het wel kan betekenen, zegt feitelijk: ik kan het niet. Wanneer je twijfel je laat adviseren kun je ermee in gesprek gaan. ‘Kijk nou, ik twijfel aan mijn eigen kwaliteiten. Wat heb ik nodig? Meer zelfvertrouwen en bevestiging? Mmmh hoe zou ik dit aan mijzelf kunnen geven? Zijn er levenservaringen die ik heb gehad die hierin kunnen voorzien? Wanneer zag ik in mijn leven dat ik het wel kon!?’

Op dezelfde manier kun je naar allerlei soorten twijfel kijken:

Kan ik het wel zien? Resulteert in het ‘niet zien’. Een reactie op je twijfel kan daarentegen de twijfel ten positieve keren! ‘Kijk mij eens… wat heb ik nodig om?’ Neemt de boodschap en daagt hem uit!

‘Straks is Het niet waar’, resulteert in: ‘het is niet waar’. Kijk mij eens angstig zijn aan dat het straks niet waar zal zijn’ ‘Wat heb ik nodig om…?’

‘Het leidt nergens toe (twijfel aan de zin van je bestaan)’ leidt naar meer twijfel en creëert een zinloos bestaan.

Zin en zekerheid ontstaan vanuit vertrouwen.

Alles heeft een doel, een reden, een pad, en zin, ook al kunnen we dat zelf niet (meer) zien. Toch worden we door onze hogere macht geleid, gestuurd en geholpen… alleen twijfel voorkomt dat we (dat) kunnen zien…

Twijfel kan hierdoor je grootste vijand of je wijze vriend worden. Welke kies jij?