Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Valkuilen test

Iedereen wordt in zijn leven geconfronteerd met tegenslag en pijn. Al in onze vroege jeugd ontwikkelen we een strategie om daar mee om te gaan.
In deze therapie worden verschillende valkuilen ofwel schema’s onderscheiden, die in de jeugd zijn ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn: verlatingsangst, emotionele verwaarlozing, extreem hoge eisen, wantrouwen/misbruik, extreme aanpassing. Deze valkuilen bepalen hoe we denken, voelen en handelen en hoe we met anderen omgaan. Ze zijn zeer krachtig en bepalen hoe jij jezelf en de wereld ziet. Overlevingsmechanismen, zoals vluchten, vechten of overgave beschermen ons tegen gevoelens als pijn, woede en angst. Die gevoelens hoeven niet waar te zijn.
We gaan bijvoorbeeld vechten of trekken ons terug. We zijn het ‘lieve kind’ of komen in verzet en weten ons op die manier staande te houden. De strategie die werkt, houden we vast en zo wordt deze manier van reageren steeds meer een deel van onszelf. Dit kan je in conflict brengen met anderen of met jezelf. Dit lijkt onoplosbaar want ‘je bent nu eenmaal zo.’

Met schematherapie komt er inzicht in uw  reactiepatronen en ontstaat er ruimte voor verandering. Als eerste is het belangrijk inzicht te krijgen in je valkuilen. Hiervoor kun je de volgende test doen!

Ontdek welke valkuilen je mogelijk hebt!

Zorg dat u wat tijd beschikbaar heeft voor deze test! Het zijn 205 vragen!