Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hieronder tref je een handige video met instructies hoe je kunt om gaan met heftige emoties. Je kunt deze oefening thuis toepassen wanneer je bijvoorbeeld angstig bent, verdrietig of boos!

Zelf hulp bij heftige emoties

Angsten kunnen je op vervelende en onverwachte momenten overvallen. Het is belangrijk dat er dan een oplossing is. Een oplossing die je helpt om een en ander een plaats te geven. Om gevoelens van spanning en ongemak uit je lijf te krijgen of gewoonweg de gedachten en gevoelens die door je heen razen een plek te geven.

Een praktische manier om deze gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen een plek te geven is de volgende zelfhulpmethode.

Wanneer je de volgende instructies volgt zul je merken dat de gevoelens in je lijf verminderen, verplaatsen of veranderen en vervolgens verdwijnen. Ook de gedachten worden minder bedreigend en kunnen hierdoor makkelijker worden gerelativeerd. Ze kunnen ook letterlijk verdwijnen uit je geest.

  1. Vouw je armen over elkaar (zie afbeelding)
  2. Zorg er hierbij voor dat de vingers aan de boven / voor zijde op de armen worden geplaatst.
  3. Je geeft vervolgens met je vingers links en rechts een klopje / tikje. Om en om.
  4. Dit doe je gedurende minimaal 60 seconden en het liefst 6 minuten terwijl je je op de gevoelens in je lichaam concentreert.
  • Je concentreert je bijvoorbeeld op de de pijn, het ongemak, de spanning, de knoop in je maag, het trillen van je knieën, je hartkloppingen, het zweten, de druk op je borst, je snelle ademhaling etc.
  • Je kunt je ook concentreren op de gedachten die je hebt zoals: ‘dit komt nooit meer goed’; of ‘ik kan niet weg!’; of ‘wat zullen ze van me denken’; of ‘ik wordt gek’; of ‘ik ga dood…

Je zult merken dat na een minuut de gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen beginnen te veranderen en dat de gedachten na enkele minuten hun kracht verliezen.