Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

EMDR verslavingsprotocollen

Het woord ‘verslaving’ is eigenlijk afgeleid van een Latijnse term voor ‘tot slaaf gemaakt door’. Het beschrijft treffend de hopeloze situatie waarin veel verslaafden zich bevinden: slaaf zijn van hun verslaving en machteloos zijn om los te breken.

Wat de verslaving ook is – of het nu gaat om stoffen (zoals drugs, alcohol en nicotine) of om schadelijke gewoonten (zoals gokken, seks, porno, werk of eten) – verslaving is moeilijk te overwinnen. De wortels zijn complex en hangen vaak samen met factoren zoals kindermishandeling, verlating, verwaarlozing of traumatische gebeurtenissen.

De impact van verslaving op de hersenen is uitgebreid onderzocht. Verslaving manifesteert zich op meerdere manieren: hoe uw brein hunkert naar verslaving, verlies van controle over uw acties en de noodzaak om door te gaan met gebruik ondanks de gevolgen.

Het EMDR verslavings protocol werkt door te veranderen hoe je brein op al deze situaties reageert. Het verbreekt de emotionele banden die je hersenen hebben ontwikkeld met bepaalde omstandigheden en vervangt ze door nieuwe, positieve associaties.

Door EMDR toe te passen, voelt het alsof iemand het volume van uw verslavingsprobleem heeft verlaagd – het gedrag begint te vervagen, wordt beter beheersbaar en verdwijnt dan.

Bij verslavingsproblematiek wordt EMDR op verschillende manieren ingezet. EMDR kan u helpen om:

  • Verwerk trauma uit het verleden dat nauw verbonden is met uw verslaving: als u een duidelijke traumatische gebeurtenis (of reeks gebeurtenissen) heeft die tot uw verslaving heeft geleid of deze heeft verergerd, gebruik dan het standaardprotocol of het traumaprotocol om het trauma te verwerken.
  • Verminder verslavende verlangens door je triggers aan te pakken: gebruik dit als je duidelijke triggers hebt (zoals situaties, gebeurtenissen of stimuli) die nauw verband houden met je verslavende gedrag.
  • Herprogrammeer je geheugen van intense verlangens: gebruik dit als je verslavende gedrag vaak wordt ingegeven door een intens verlangen om de fysieke en emotionele ‘high’ van je verslaving te bereiken.
  • Pak toekomstige verleiding of onmiddellijke drang en verlangen aan: gebruik dit om uw gewenste verslavingsvrije leven te ondersteunen. Dit kan worden gebruikt als je wordt getriggert en je ons nu wilt gebruiken of wilt handelen, of in combinatie met een van de bovenstaande verslavingsprotocollen.

Je kunt een van bovenstaande protocollen aanklikken en invullen. Afhankelijk wat je graag in de EMDR sessie zou willen doen!