Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

EMDR verslavingsprotocol verwerking Trauma

Het woord ‘verslaving’ is eigenlijk afgeleid van een Latijnse term voor ‘tot slaaf gemaakt door’. Het beschrijft treffend de hopeloze situatie waarin veel verslaafden zich bevinden: slaaf zijn van hun verslaving en machteloos zijn om los te breken.

Wat de verslaving ook is – of het nu gaat om stoffen (zoals drugs, alcohol en nicotine) of om schadelijke gewoonten (zoals gokken, seks, porno, werk of eten) – verslaving is moeilijk te overwinnen. De wortels zijn complex en hangen vaak samen met factoren zoals kindermishandeling, verlating, verwaarlozing of traumatische gebeurtenissen.

De impact van verslaving op de hersenen is uitgebreid onderzocht. Verslaving manifesteert zich op meerdere manieren: hoe uw brein hunkert naar verslaving, verlies van controle over uw acties en de noodzaak om door te gaan met gebruik ondanks de gevolgen.

Het EMDR verslavingsprotocol werkt door te veranderen hoe je brein op al deze situaties reageert. Het verbreekt de emotionele banden die je hersenen hebben ontwikkeld met bepaalde omstandigheden en vervangt ze door nieuwe, positieve associaties. Door te EMDR toe te passen, voelt het alsof iemand het volume van uw verslavingsprobleem heeft verlaagd – het gedrag begint te vervagen, wordt beter beheersbaar en verdwijnt dan.

Door het Trauma en PTSS protocol te volgen kunt u herinneringen die de verslavingen triggeren behandelen. 

Als u een sterke emotie voelt opwellen, neem dan een korte pauze. Ga door als je klaar bent.