De donkere kant van jezelf is vaak iets waar je je niet 100% bewust van bent. Wij hebben allemaal een beeld van onszelf dat lichtelijk de werkelijkheid overstijgt. Wij kijken iets positiever naar onszelf dan dat we in werkelijkheid zijn. Om dit voor elkaar te krijgen stoppen we mindere delen van onszelf wat verder (of soms zelfs helemaal) weg. Het kan zover gaan dat we onze uiterste best doen om perfect te zijn. Iets wat maar zelden lukt en dan vervolgens zorgt voor een aanval van onze interne criticus!!
De donkere delen zijn vaak niet-gewenst en we stoppen ze hierdoor graag weg in het duister. Alsof we ze in de kofferbak van onze auto stoppen terwijl we met ons licht schijnende, sociaal wenselijke deel achter het stuur gaan zitten!
Delen die we niet zo graag laten zien zijn:
- ons ‘egoïstische deel’,
- ons luie deel,
- ons cynische deel,
- ons sarcastische deel,
- ons afwijzende deel,
- het deel dat kinderen soms gewoon niet leuk vind deel,
- ons zeurende deel,
- ons zelfzorg deel
- ons kleinzerige deel,
- ons afhankelijke deel,
- ons kwetsbare deel
- ons beschadigde deel
- ons dader deel.
Zo vroeg ik onlangs aan Maria of zij iets ‘slechts’ durfde te doen. Iets doen waarbij ze wist dat ze een ander zou benadelen om er zelf beter van te worden?
Maria keek me verschrikt aan, aarzelend vroeg ze mij ‘dat ligt er aan, wat versta je onder ‘slecht’?’
Ik gaf als voorbeelden: ‘Je loopt in een winkel, je ziet dat iemand op het item afloopt wat jij graag wilt hebben, snel pak jij het en legt het in je mandje. Het is het laatste exemplaar. Nu heb jij het en de ander is teleurgesteld’
Een ander voorbeeld: ‘Je staat in de rij bij de sinterklaaskassa, je koopt 20 (!) losse euro cadeautjes voor al je neefjes en nichtjes. En je laat ze allemaal afzonderlijk inpakken terwijl de rij achter je langer en langer wordt en de mensen zuchten en steunen en met hun ogen rollen omdat ze moeten wachten. Dit alles omdat jij de ruimte neemt om alle 20 de cadeautjes te laten inpakken, afzonderlijk!’
Dat zijn voorbeelden waarbij je je plek inneemt en iets doet ten gunste van jezelf waarbij je anderen op zijn minst een beetje in de weg staat. Dat kan best lastig zijn. We hebben vaak geleerd dat goed voor jezelf zorgen ‘slecht’ is of ‘egoïstisch’. Terwijl een beetje egoïsme heel gezond kan zijn! Je hoeft je niet iedere minuut van de dag ‘ondeugend’ op te stellen, maar zo af en toe kan heel gezond zijn!
Ik zie regelmatig in de praktijk dat mensen het lastig vinden om hun kwetsbare delen of hun donkere delen het levenslicht te laten zien. Liever verstoppen ze hun eetbuien, verdriet, kwetsbaarheden, angsten, pijnen, boosheid, laksheid, luiheid, egoïsme of zelfs hun littekens. Ze verbergen die delen van zichzelf voor anderen en soms zelfs voor zichzelf! Het nadeel is dat we die delen wél hebben en wanneer we ze niet erkennen, gaan ze ons in de weg zitten!
Het erkennen en in contact gaan met de donkere delen in jezelf maken je tot een volledig menselijk wezen. En het zorgt ervoor dat de donkere delen van jezelf niet gaan muiten. Wanneer je ze er gewoon laat zijn nemen ze je ook niet over en voorkom je dat je op onverwachte momenten staat te schreeuwen, huilen of andere dingen doet waar je later spijt van krijgt!
De donkere delen in onszelf kunnen enorme helpers zijn! Ze kunnen ons helpen grenzen stellen, duidelijk zijn, helpen ons uitrusten en zorgen er soms voor dat we leuke dingen doen!
Erkennen en laten zijn wat je voelt zonder er direct naar te handelen is krachtig. Je kunt jezelf hiermee helpen om alle delen van jezelf te integreren!
Wanneer je jezelf kunt zien met alle lichte èn alle donkere delen dan sta je in je kracht en kun je verbinden met de mensen om je heen!