Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Emoties, spaghettislierten en gedrag!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Mensen worstelen vaak met hun emoties, oordelen en verwachtingen.

Ze verwachten iets van zichzelf, van hun leven en ook van hun gevoel en gedrag. Wanneer dit niet uitkomt dan proberen ze de werkelijkheid, de mensen eromheen of zichzelf aan te passen om alsnog het gewenste resultaat te verkrijgen. We zijn op die manier afgeleid van waar het werkelijk om gaat.

We zijn energie in een menselijke gedaante. We zijn hier om bewustzijn te ontwikkelen over onszelf en over delen in onszelf die geheeld mogen worden.

Wanneer we iets tegenkomen wat pijn doet of niet leuk is trekken we ons ervan terug, wijzen het af of veroordelen het. Net als wanneer we onze hand op een hete kachel leggen trekken we direct onze hand ervan af wanneer we pijn ervaren.

Zo gaan we vaak ook om met onze pijnlijke emoties: pijn -> auw -> ‘Doe niet zo moeilijk! Stel je niet aan’. Zegt je hoofd dan bijvoorbeeld. Of je beredeneert: ‘De ander heeft dat vast niet zo bedoelt’. Of ‘Je reageert overgevoelig, verplaats je in de ander, hij kan er niets aan doen, heeft het gewoon niet anders geleerd!’

Wanneer we onszelf terugtrekken van onze emotionele pijn wijzen we eigenlijk het deel in ons dat deze pijn ervaart af.

En deze afwijzing is onderdeel van een oud overlevingsmechanisme, een oud patroon om met pijn om te gaan. Het niet willen voelen van pijn is logisch. Zeker toen we klein waren en we wellicht geen invloed hadden op datgene wat de pijn veroorzaakte. Toen moesten we onze pijn ontkennen en begraven in gedachten en afwijzingen.

Dat afstand nemen van onze pijn en ons aanpassen, was toen een geniale oplossing!

Echter in het heden is er een andere mogelijkheid om met je pijn om te gaan. Het is een uitdagende manier maar ze kan je helpen.

Een emotie is namelijk energie in beweging. Wanneer je deze beweging onderbreekt met je gedachten, ontkenning, redenaties of vermijding, dan onderbreek je deze beweging en zet je de energie ‘vaak letterlijk vast’ in je lichaam.

Je kunt je voorstellen dat wanneer je je emoties op die manier vastzet in je lichaam dat klachten kan gaan opleveren.

Het ervaren van de pijn maakt je vaak letterlijk angstig en onrustig. ‘Wat heb ik daar nou aan Tessa?’ Vraag je jezelf wellicht af. ‘Ik weet toch ook zelf wel dat het niet leuk is, maar om daar nou bij stil te gaan staan vind ik onzinnig!’

Dat lijkt het ook, echter wanneer je ziet dat een emotie gewoonweg alleen maar door je heen wil stromen en dan oplost, wordt het al duidelijker. Wanneer je een emotie vastzet in je lichaam veroorzaakt hij langer ongemak.

Een beetje vreemd beeld komt in me op. Mijn neven deden vroeger spelletjes met spaghetti. Ze slikten de spaghetti sliert door en trokken hem daarna weer terug uit hun keel. Dat gaf een vreemde sensatie. (Ja ik weet het: wat een vreemd spelletje! haha)

Ik vergelijk een emotie die je vastzet met het laten zitten van de sliert spaghetti in je keel. Dat zit daar niet lekker en gaat uiteindelijk rotten en stinken. De kunst is een van de twee dingen hiermee te doen: Ofwel je slikt hem door en verteert hem. Ofwel je trekt hem eruit, bekijkt hem en laat hem los.

Ondanks dit ietwat gekke voorbeeld hoop ik dat je begrijpt dat ik je aanspoor je bewust te worden van de gedachten en oordelen ten aanzien wat je voelt en ervaart. En dat je jezelf aanleert onbevangen tegen de ervaren emoties aan te kijken. ‘oh kijk nou wat ik voel! Ik mag voelen wat ik voel. Dat is ook logisch, het mag er helemaal zijn’.

Leg je handen daarbij op je lijf op het gebied waar je spanning of pijn ervaart. Troost en steun jezelf.  Opdat de emotie niet wordt omgezet in gedrag wat karma oplevert wat je wellicht niet wenst!

Deze blog wordt vervolgt in: Bewustwording voorkomt negatief karma