Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Inzicht in een narcistische ouder

Facebook
Twitter
LinkedIn

Manipulaties, pijn, verdriet, schuldgevoel, emotionele of fysieke mishandeling, het kan allemaal voorkomen wanneer je een narcistische ouder hebt. Een opstelling kan je meer inzicht geven in het proces van zelfontwikkeling en hoe je je los maakt uit deze klem!

Tijdens een opstelling gaf de representant van de moeder van Annabel het volgende aan: ‘Ik voel me groot en neerbuigend. Ik weet dat niemand me mag maar het kan me niks schelen. Ik doe wat ik doe en ik kan met een enkele blik al heel veel!’

De representant van Annabel stond tegenover haar moeder en zei: ‘Ik doe het niet meer. Ik doe niet meer mee. Het doet me pijn en ik voel me schuldig, maar ze geniet van mijn pijn. Ik doe het niet meer!’

De representant van haar moeder bevestigde het: ‘Ik voel macht als ze ineenkrimpt, dat wil ik!’

In de onderstroom gebeurde er veel ook zonder woorden. De moeder van Annabel toonde enorme manipulaties. Ze beïnvloedde haar omgeving en was er niet rouwig om. Achter de moeder stonden nog vier generaties waarvan er drie hetzelfde gedrag kenden. Deze vrouwen vertoonden allen hetzelfde gedrag. Ze vonden het moeilijk te verbinden met hun kinderen, en manipuleerden hen zodat ze deden wat zij goed achtten.

Een van hen had wel drie verloren kinderen. En ze toonde geen verdriet maar plezier en opluchting. Ze was blij met hun dood. Ze vond twee kinderen eigenlijk al te veel. De kou die zij uitstraalde was indrukwekkend. Gaandeweg de opstelling was er een sprankje van verzachting echter de kern en het gedrag bleven.

Annabel kon uiteindelijk berusten in deze situatie. Ze erkende de moeder die haar het leven had gegeven. Voor de rest zou ze zelf gaan zorgen. Ze kon zichzelf beschermen tegen de manipulaties.

Hoe om te gaan met een moeder die manipuleert en de mensen om haar heen beschadigd, is niet in enkele woorden uit te leggen. Het is een proces van grenzen stellen, zelfontwikkeling en innerlijke groei. Annabel heeft geleerd gedurende jaren om niet meer in dienst te staan van haar moeder en dat heeft haar veel inspanning gekost. Vandaag legde Annabel symbolisch de lasten die zij voor haar familie droeg terug waar zij hoorde. Ze voelde zich bevrijd!

Nu ze in de opstelling voor zich gespiegeld zag dat het gedrag ook in andere generaties terugkwam voelde zij zich sterk. Bij haar stopte dit gedrag. Zij heeft namelijk zelf een hele goede band met haar eigen dochter. Zij heeft het familie patroon doorbroken! Haar dochter is vrij!