Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hoe werkt een systemische opstelling?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Opstellingen geven inzicht in de achtergrond en tonen oplossingen voor vragen op ieder niveau!

Het systemisch werken is een bijzondere methode die steeds populairder wordt. Oorzaken van conflicten worden helder gemaakt en oplossingen getoond! Soms liggen de oorzaken van je gedrag en conflicten in je leven niet bij jezelf maar in je familiesysteem!

Wanneer je bijvoorbeeld steeds maar weer gaat zorgen voor de mensen om je heen, je steeds in situaties beland ook al doe je je best het goede te doen kan een familieopstelling behulpzaam zijn!

Jouw plek in je gezin, je werk of bedrijf maar ook overgenomen trauma’s zijn van invloed op je je voelt en gedraagt!

Ook de wetenschap houdt zich bezig met overdracht tussen generaties! Hier zijn baanbrekende ontdekkingen gedaan waaruit bleek dat (o.m. de gevolgen van) trauma’s erfelijk zijn!

Het opstellingen werk sluit aan bij deze resultaten door heel beeldend in beeld te brengen hoe de energie werkt in een systeem. Het is voelbaar en het biedt inzicht en oplossingen.

Je kunt ziekten of klachten opstellen, conflicten, emotionele problemen, je onderneming en zelfs je omzet! Door het neer te zetten in de ruimte krijg je antwoorden op en inzicht in vragen. De resultaten zijn soms verbluffend. Familieleden die hun onenigheden bijleggen; ouders die hun kinderen na 15 jaar weer ontmoeten; ondernemers die succesvol worden of mensen wier symptomen of klachten verminderen of verdwijnen!

Hoe het werkt?

Er wordt een vraag of probleem met behulp van representanten opgesteld in de ruimte. Iedere representant vertegenwoordigd een persoon of onderdeel van het systeem van de cliënt.

Het bijzondere is dat representanten gevoelens, en andere sensaties ervaren die behoren bij de persoon die zij vertegenwoordigen. Wetenschappelijk is inmiddels aangetoond dat representanten inwisselbaar zijn. Dat wil zeggen dat wanneer een persoon uit het systeem gerepresenteerd wordt alle mensen die die positie zouden representeren ongeveer dezelfde sensaties en indrukken ervaren van degenen die zij vertegenwoordigen. Een totale onbekende kan dus dingen voelen die ‘horen’ bij iemand die ze helemaal niet kennen.

Door systemische wetten en dynamieken te kennen en onderzoeken, te ordenen en daarbij representanten te verplaatsen of bepaalde zinnen te laten uitspreken, kan een patroon of blokkade in het dagelijks leven van een cliënt worden doorbroken.