Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Moet je lijden om te groeien?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kiest een ziel ervoor om pijn gedaan te worden? Sam zat met een belangrijke vraag. In haar leven had zij best veel narigheid meegemaakt en een medium had haar ooit verteld dat haar ziel hiervoor had gekozen. Zij kon dit niet rijmen met haar gevoel. Iets in haar zei dat dit niet klopt!

Ik was het met haar eens. Het is in mijn beleving niet de bedoeling van je ziel dat je lijdt. Het is eerder de bedoeling dat je leert en kansen benut. Ik geloof dat je ziel levenslessen uitkiest in de hoop dat de ziel zichzelf (liefde) kan manifesteren op aarde. Door allerlei verstrikkingen, uitdagingen en verleidingen kunnen zielen van hun pad af geraken en in plaats van hun zielspad volgen het tegenovergestelde doen en zelfs karma opbouwen!

Concreet betekent dit dat wanneer jouw ziel pijn ervaart doordat iemand op je levenspad iets naars doet. Dat het niet betekent dat de zielen onderling hebben afgesproken om elkaar pijn te doen. Wel kan het zijn dat de zielen met elkaar hebben afgesproken om een bijdrage te leveren aan elkaar leerproces.

Dan betekent het niet dat de ziel kiest voor pijn. Het kiest voor de mogelijkheid dat de ‘uitgedaagde ziel’ zijn lessen zal leren en in staat zal zijn zichzelf te overwinnen. Dus in plaats van misbruik voort te zetten zal hij hopelijk de cirkel te doorbreken. In plaats van liefdeloos kinderen op te voeden zonder verbinding. Te kiezen voor verbinding en liefde. Dat dit lastig zal zijn en een uitdaging is een feit. Toch geloof ik in het optimisme van de ziel en niet in een fatalistisch ‘komen om te lijden en daarvan te groeien’!

De ziel komt hier niet om te lijden. Het komt hier om te leven en het leven te ervaren.

In die zin vergelijk ik het wel eens met het kopen van een auto (incarneren in een lichaam en bijbehorend gezin) je koopt een auto om zijn kwaliteiten en weet dat hij na een bepaalde termijn wellicht kan gaan roesten, of dat hij pech kan krijgen onderweg, een klapband etc. Toch gok je erop dat het jou niet zal overkomen en kies je de auto omdat hij bekend staat als betrouwbaar, een auto die ‘altijd start’, omdat je in deze auto het beste van a naar b kan, of omdat deze auto zo efficiënt mogelijk rijdt. (Jou zo snel mogelijk door je leerproces loodst.)

Lijden kan in die zin wel plaatsvinden op aarde maar fungeert oorspronkelijk als waarschuwingsmechanisme. Een soort alarmsysteem dat zegt: Dit doet zeer wil je hier naar kijken, dit heeft nog heling nodig!

Soms is een bepaalde ervaring in mijn beleving wel een keuze van de ziel, een zielsafspraak en kan de ervaring worden getransformeerd tot iets goeds. Het is ook dan niet de bedoeling om lijden te brengen, maar inzicht of groei! Zoals in het geval van een overleden kindje waaruit leren ‘loslaten’ maar ook ‘het transformeren van verdriet’ bijvoorbeeld door het opzetten van een stichting om lotgenoten te ondersteunen, ontstaat!