Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Emotionaliteit, hoe kom je ervan af?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Wist je dat: Emotionele mensen zijn vaak stabieler dan mensen die hun emoties verbijten of wegstoppen. wanneer je je emoties laat stromen blijft je aura lekker opgeruimd!

Hoog gevoelige mensen worden soms als emotioneel en labiel bestempeld. Niets is minder waar! Mensen die hun emoties kunnen laten stromen hebben zelfs minder last van hun emoties en zijn vaak meer tevreden en vrolijk!

Wanneer je een persoon bent die snel geëmotioneerd is kan het zijn dat je bij schrik, verdriet of angst gaat huilen. Soms schrikken mensen van (hun eigen of andermans) emoties. Emoties worden helaas ook in deze tijd nog vaak gezien als iets wat je moet zien te ‘beheersen en onderdrukken’. Wanneer ik een emotioneel mens ontmoet voelt het echter vaak juist lekker ‘opgeruimd’. Ze zijn in staat om hun energievels vrij schoon te houden!

Het huilen ontlaadt de emotie en de lading verdwijnt. Vaak kun je dan tijdens de huilbui prima nadenken en zelfs reageren, al komt het wellicht voor je gevoel anders over. We oordelen vaak over emoties alsof ze zwak zijn. Alsof een emotioneel mens minder sterk is. Ook hier is het tegendeel waar. Een mens die zijn emoties uit heeft vaak minder last van negatieve gedachten en gevoelens! Wanneer je huilend zegt: ‘dit raakt me ik vind jouw manier van omgaan met mij onprettig en onterecht’ komt dat wellicht anders over als wanneer je dit met droge ogen kunt zeggen en met een strenge blik. Toch vertel je met beide manieren dat je het er niet mee eens bent.

Het kan lastig zijn in werk situaties. Zo sprak ik een keer Marcella. Marcella had een collega die haar steeds in een vergadering onderbrak, haar voorstellen negeerde en haar ten overstaan van iedereen het gevoel gaf niet goed genoeg te zijn.

Tijdens coaching kwamen we tot de conclusie dat het zinvol zou zijn om deze collega daar op aan te spreken. Marcella was evenwel bang dat ze van de emotie zou moeten huilen.

Haar lichaam gebruikte haar tranen namelijk als een soort ventiel om de overdruk aan spanning te ontladen. En dit was een typische situatie waar Marcella spanningen door ervoer.

In plaats van te proberen haar minder emotioneel te laten zijn of trucs te verzinnen om met droge ogen toch haar boodschap te vertellen hebben we met elkaar besproken hoe we haar ‘zijn’ konden respecteren en zelfs konden benoemen.

Marcella sprak uiteindelijk haar collega als volgt aan: ‘Kees, ik wil je iets vertellen en dat vind ik spannend. Het kan zijn dat ik er tranen bij laat. Dat is voor mij een teken dat het belangrijk voor me is en ik voel me verder niet verdrietig, eerder geïrriteerd. Ik wil graag dat je mij aanhoort. De laatste vergaderingen deed je ….. (concrete voorbeelden)  dat vond ik erg vervelend.’ (Haar tranen begonnen op dit punt te stromen.) Marcella pakte evenwel door en gaf aan. ‘De manier waarop je met me omgaat vind ik niet toelaatbaar. Kunnen we afspraken maken over omgangsvormen?

Kees begreep de boodschap en maakte afspraken met Marcella. Marcella leerde dat tranen, of emotionaliteit, gewoonweg energie in beweging is. Een ontlading van spanning of gevoel. Door het te benoemen kun je de mensen waarmee je spreekt laten zien dat je hersens nog steeds werken ook al toon je een bepaalde emotie. Dit kan zelfs in een zakelijke omgeving!

Mocht je toch willen leren betere controle te krijgen over je emoties? Probeer dan de volgende tip:

Wanneer je in een gesprek zit waarin je je aangesproken voelt. Een situatie waarin je je emotioneel voelt. En je wilt deze emoties niet tonen. Kijk dan om je heen en benoem voor jezelf emotieloze voorwerpen.

Een voorbeeld van een innerlijke dialoog: Ik zie een vaas, een stoelpoot, een beeldscherm, een schoen etc.  Door je gedachten op iets te richten wat geen emotionele lading heeft leidt je jezelf af en kan je emotie zakken.