Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ONT-WIKKELEN, het geheim van de mummy

ontwikkeling
Facebook
Twitter
LinkedIn

Als kind neuriede mijn vader het liedje ‘alles wat ik heb heb ik van een ander’.

Ik vond dat altijd een interessant liedje… maar het voelde wel waar!

Wij zijn als mensen opgebouwd uit aanleg en aangeleerd gedrag. Ofwel onze genen en wat we hebben meegekregen en onze levenservaringen! We leren door ervaring en ons ervarend leren vormt ons. Ergens in al die ervaringen kunnen positieve als negatieve patronen en schema’s zicht ontwikkelen. We kunnen, blijven hangen, actief of passief worden, blij of somber en alles ertussen in!

Het is een menselijke eigenschap om je te laten beïnvloeden door je ervaringen. En het is voor mij logisch. Als je als kind op een slang trapt en wordt gebeten is het logisch om angstig te worden voor slangen en wellicht ook op vormen die lijken op slangen! Op die manier voorkom je dat je in je latere leven nog een keer gebeten wordt! Alles wat je weet en alles wat je doet is een gevolg van alles wat je ooit meemaakte. Je leerde rollen, lopen, spreken, lezen, rekenen, ruziemaken, conflicten vermijden, springen, zingen en nog veel meer en dankzij die lessen en ervaringen ben je onderdeel geworden van een samenleving! Alles wat je meemaakte was een leerschool, iedere pesterij, iedere levenservaring vormde je! Ieder moment van onbegrip, of afwijzing werkte in op je beleving en je reacties!

En alles gebeurde omdat het gebeurde. Omdat jouw werkelijkheid zo was!

Wie ben jij om jezelf daarom te bekritiseren? Waarom zou jij of zou je iemand anders laten zeggen dat je het verkeerd doet?! Je doet de dingen omdat je ze zo geleerd hebt en op dat moment dat de beste strategie leek!

Alles wat je doet heeft een reden, en alles is wat het is. Je kunt je wel afvragen: wil ik het zou (houden)?

En dan komt dat liedje weer op de proppen: ‘alles wat ik heb,  heb ik van een ander…’

Want hoe maak ik nu bewuste keuzes. Hoe kies ik de reacties die IK bij MIJ vind passen. Hoe wordt IK wie ik werkelijk WIL ZIJN?

En daar komt persoonlijke ONTWIKKELING om de hoek kijken. Zelfkennis is niet alleen het opdoen van kennis maar vooral het ONT-WIKKELEN van levenservaringen en inprentingen.

Hoe meer je jezelf ONT-WIKKELT. Des te vrijer je wordt en des te meer Jij KIEST!

Het is alsof je een “mummy afwikkelt” en de naakte schat eronder blootlegt. Een hart van goud. Compassie. Liefde, ‘Zijn’.