Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Een olifant beschrijven

Facebook
Twitter
LinkedIn

Wat is een olifant? Bij het beschrijven van een olifant kunnen verschillende deelnemers verschillende delen van de olifant beschrijven. Zo zou het zomaar kunnen zijn dat mijn vriendin ‘de kop van de olifant’ beschrijft, haar partner ‘een poot’, mijn partner ‘een poot’ en ik ‘de kont’. (Ja waarom zou ik nu juist de kont beschrijven vraagt ik mij ook direct af ? Maar goed dat is een andere discussie?)

En wie van ons heeft het ware beeld? Ook hierin zien we terug dat alle beelden tezamen het dichtst bij de werkelijkheid -van in dit geval de olifant- komt. Samenbrengen of op zijn minst respecteren van àlle waarnemingen lijkt dan voor de hand liggend maar blijkt soms moeilijk (Kijk in dit verband maar eens naar de geschiedenis. Wie heeft er gelijk? En moeten wij om ons gelijk te halen andere monden afkappen, de mond snoeren, (mond)dood maken of hun spreekbuis afnemen?).

Kijk naar ons huidige vraagstuk Corona en vaccinaties. Hoe lastig is het in deze tijd om je mening te vormen. Er is veel informatie en deze spreekt elkaar veelal nog tegen ook. Ook worden er her en der wat meningen van de kaart geveegd. Zoals het artsencollectief welke van Linked in werd gegooid.  In mijn beleving zijn juist alle meningen waardevol. Niet omdat ze “de enige waarheid” zijn maar omdat ze een deel van de waarheid vormen.

Er is geen goed of kwaad. Alleen ons oordeel maakt dat we in goed of kwaad denken!

Wanneer je nu naar de verschillende meningen rondom Corona en vaccineren kijkt, is er veel angst. Angst voor een virus en angst voor een vaccin. Angst voor de ‘mensen achter het vaccin’ en angst voor de mensen ‘zonder vaccin’. Angst voor ziekte, de dood en besmetting. Angst is echter een slechte raadgever in alle gevallen. Het is een alleen adviseur die je verteld dat je àlle belangen moet wegen. Puur handelen vanuit angst schept helaas verdeeldheid.

Accepteren van alle meningen en voelen welke aspecten met jou resoneren maakt je wijzer! Mijn advies is met betrekking tot Corona en vaccins is; luister naar je intuïtie en voel zelf wat goed is voor je.

Kies je ervoor je niet te laten vaccineren vertrouw er dan op dat je immuunsysteem je beschermd. Kies je voor een vaccinatie vertrouw er dan op dat je lichaam hier het juiste mee zal doen.

Vertrouwen is een positieve energie die je ondersteunt in welke keuze je dan ook maakt.

Om tot conclusies te komen hebben we naast ons gezonde verstand dus ook andere mensen nodig. Ieder mens heeft namelijk zijn eigen unieke invalshoek. Vrijheid van meningsuiting kan je dus helpen een vraagstuk van vele kanten te bekijken.

Èèn visie is te beperkend voor de werkelijkheid. Door je te verdiepen in verschillende meningen en visies kun je jezelf ontwikkelen en voelen welke (aspecten van) visies bij je passen. Het leuke is dat ieder individu hierin zijn eigen reis maakt en op basis van dezelfde informatie soms tot een hele andere visie komt. Dat maakt het zo leuk! Natuurlijk alleen wanneer we deze diversiteit ook kunnen respecteren.

Denk maar aan de enorme hoeveelheid verschillende opvoedingen in de wereld en toch groeien de meeste mensen uit tot redelijk stabiele volwassenen! Iedere opvoeding heeft zijn eigen plussen en minnen en als we de verschillen kunnen laten zijn en erkennen kunnen we veel van elkaar leren!

Kortom laat mensen anders denken en anders doen. Leef en laat leven. Respecteer en leer van elkaar en (ver) oordeel niet!