Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hoogsensitief op afstand??

Facebook
Twitter
LinkedIn

Sandra vertelde mij iets over haar hoogsensitiviteit: ‘Ik lag laatst in bed, was heerlijk ontspannen. En ineens dacht ik aan Henk, de tafeltennisleraar van vroeger. Ik voelde me ineens zo gespannen en beroerd worden. Ik snapte er niks van. Ik dacht erover na en besefte dat het nare gevoel was begonnen op het moment dat ik over Henk nadacht!’

‘Enkele dagen later hoorde ik dat Henk in het ziekenhuis lag, hij had een maagbloeding gehad. Dat is toch gek! Als ik aan iemand denk heb ik wel vaker dat het lijkt alsof mijn energie veranderd… Hoe ga ik hier nou mee om?!’

Sandra is hoogsensitief. Zij kan onbewust ‘reiken’ naar andere mensen met haar energie. Er ontstaat dan een energetische verbinding waardoor informatie wordt uitgewisseld.

Je zou het kunnen zien als surfen op het internet. Waarbij je van site naar site klikt door interessante informatie te volgen. Je klikt her en der wat aan en ineens kom je op een privé website terecht waar je allemaal foto’s en teksten over iemands leven te zien krijgt! Dit kunnen confronterende foto’s zijn!

Net zoals in het bovenstaande voorbeeld kan informatie binnen komen via een (soort internet) verbinding die je legt met iemand anders. Bij Sandra gebeurt dit vaak onbewust.

Je ziet het ook bij niet-hoogsensitieve mensen gebeuren, echter dan is een sterke liefdesband vaak noodzakelijk. Zoals wanneer een moeder-kind band informatie overdracht verzorgd.  Je hoort dan bijvoorbeeld dat een moeder ‘weet’ wanneer haar zoon sterft. Ze voelt dit en ‘weet’ daarbij ook ineens wat haar gevoel betekent! Door de liefdesconnectie wordt op deze wijze dan informatie uitgewisseld.

Wanneer je hoogsensitief bent kun je die informatie echter uitwisselen met een willekeurig ‘iemand’ en is een liefdesverbinding niet noodzakelijk.

Sandra werd er naar van. Toen ze verbinding legde met Henk, die op dat moment letterlijk ziek was. Werd zij er ook beroerd van! Dat is een concreet voorbeeld van energieoverdracht.

Het gebeurt ook wel eens dat je met iemand ‘onbewust’ contact legt en gevoelens en gedachten krijgt die met die persoon te maken hebben maar die je niet als dusdanig opvallen. Je schouders kunnen wat aanspannen. Je wordt iets vrolijker of juist minder vrolijk. Kleine beetjes informatie die uitgewisseld worden, heb je niet altijd door maar kunnen je uiteindelijk wel in de weg gaan zitten.

Wanneer je empathie voelt voor een bepaald persoon kan die uitwisseling onbedoeld sterker worden.

Je kunt jezelf helpen door bewuster om te gaan met je gedachten en met je energie. Wanneer je aan iemand denkt kun je je lichaam en gevoelens in de gaten houden en wanneer er iets veranderd kun je kijken of je kan duiden wat er aan de hand is. Vraag jezelf af: ‘is het van mij of is het van de ander?’ En wanneer het niet van jou is kun je de indrukken onderzoeken: ‘wat zou er aan de hand zijn met de ander?’ Dit alleen wanneer je wilt leren je indrukken te interpreteren. Alleen dan is dat een goede vervolgvraag!

Wanneer je liever geen indrukken wilt doorkrijgen en gewoon de verbinding wilt verbreken kun je dat ook doen. Dan stel je de laatste vraag niet. Je kunt dan simpelweg stellen: ‘ik hoef geen informatie over een ander. Ik wil bij mijzelf zijn!’

Andere manieren om jezelf te helpen de energieoverdracht te stoppen zijn:

  • Je kunt je hand op je maagstreek leggen en jezelf daarmee afsluiten.
  • Je kunt visualiseren dat je de verbinding doorknipt (zoals je een internetkabel zou doorknippen)
  • Je kunt hardop of in jezelf zeggen: ‘alles wat niet van mij is gaat terug naar waar het vandaan komt’ etc.

Neem bewust afstand van de energie van de ander en je zult merken dat je weer bij jezelf komt!