Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Emoties zijn energie

Facebook
Twitter
LinkedIn

Emoties zetten je in beweging. Pijn zorgt ervoor dat je jezelf gaat beschermen. Plezier motiveert je om meer plezier te gaan ervaren. Angst zet je aan tot vluchten. Boosheid maakt dat je jezelf kunt verdedigen. Etc.

Welke emoties er ook zijn, emoties zijn energie. Het dan ook is belangrijk dat emoties er mogen zijn, zo dat ze kunnen stromen. Wanneer je ze blokkeert bijvoorbeeld, door ze te ontkennen of weg te stoppen, kun je er last van krijgen! Je kunt je niet lekker meer voelen, fysieke klachten krijgen of je somber voelen.

Helaas hebben we vaak de neiging om weg te gaan bij onze emoties. Begrijpelijk, want we ervaren liever geen negatieve emoties. Net zoals ik liever ook mijn hand niet op een hete kachel leg (dat doet pijn!) en ik mijn hand terug trek. Zo kan ik mij ook terugtrekken van een pijnlijke emotie.

Veel mensen doen iets soortgelijks:

  • Ze beredeneren de emotie weg: ik moet me niet zo voelen want de ander bedoelt het niet zo. Of ‘ik moet me niet zo voelen, anders ben ik een zeur of een aansteller. Of: Ik moet me niet zo voelen want …’  Welke redenatie er ook is, hij is bedoelt om de emotie weg te stoppen.
  • Mensen vluchten voor hun emoties: ze gaan ‘druk’ zijn. Ze gaan voor anderen zorgen. Harder werken. Alcohol drinken. Iets anders gebruiken. Een ander persoon ‘fixen of helpen’. En meer van dit soort neigingen. Ook hier is het resultaat: niet voelen.

Je eigen emoties niet voelen, wegstoppen, ontkennen of ontvluchten, kan je in de weg komen te zitten. Tegelijkertijd met de negatieve emoties verdwijnen namelijk ook de positieve emoties.

Je raakt wat afgevlakt. Je kunt niet meer helemaal ‘voluit’ genieten. Je bent ook niet meer echt boos. Of je maakt ‘ontploffingsmomenten’ mee waarbij er allemaal emoties tegelijk -vaak op precies het verkeerde moment- eruit komen rollen.

Wanneer je je emoties toe kunt laten stromen ze als het waren ‘door’ je heen. . Het is als een regenbui die overvliegt. Je wordt er soms een beetje door geraakt, echter het verdwijnt en waait over. Je kunt het aan en je zorgt daarna voor jezelf. Je droogt je af, trekt andere kleren aan, verwarmt je aan zaken die wel prettig zijn.

Een emotie die overwaait kan onprettig zijn, echter hij hoeft niet te worden tegengehouden zodat de wolken zich gaan opstapelen tot een enorme onweersbui… Af en toe een emotiebuitje is veel beter te behappen!

Wanneer je je emoties verdringt omdat er gewoon teveel gebeurt: je partner gaat bij je weg, je wordt voorgelogen, je verliest je baan of je geld. Of je kind heeft problemen, je verliest een dierbare, je huis, je gezondheid. Welke pijnlijke gebeurtenissen je ook overspoelen. Wanneer je je emoties op nul zet. Sluit je ook je contact met je diepste behoeften af. En ook het vermogen om contact te maken met jouw behoeften en de mensen om je heen.

Wanneer je je emoties mag voelen werkt dat bevrijdend! Je hoeft niet naar je emoties te handelen. Je hoeft ze slechts te ervaren! Wanneer je je emotionele energie ervaart, is er beweging. En beweging is groei, is leven, is contact!

Door beweging komen we uit pijn, uit ellende en uit nare situaties! We bewegen ons erdoorheen. Terwijl ontkenning, stagnaties en blokkades ons vasthouden in de ellende en ons lijden verlengd!

Soms kom je erachter dat je gedachten werken als een versterker van je emoties! Hier kun je iets aan doen! Bijvoorbeeld wanneer je denkt: ‘Ik ben helemaal alleen en in de steek gelaten. Mijn vrienden vinden mij onbelangrijk. Niemand is geïnteresseerd in mij!’ Deze gedachten versterken het verdriet of de pijn die je voelt!

Handiger zou zijn: ‘Ik voel me bang en verdrietig omdat mijn vrienden geen belangstelling voor me toonden vandaag.’

Ook wanneer je ergens diep door geraakt wordt zijn er zaken die je kunt doen! Wanneer je een rigoureus besluit wilt nemen, je twijfelt over wat je wilt doen, je zin hebt in een zeer explosieve confrontatie of wat dan ook! Neem dan even afstand. Laat de emoties door je heen bewegen en wacht even. Je zult merken dat er een emotionele balans terugkeert. De storm gaat liggen en je krijgt een helderder zicht op je emotie, het eventuele probleem en wat je kunt doen!

Gevoelens hoeven je gedrag niet te bepalen. Wanneer je boos bent hoef je anderen niet te slaan. Wanneer je je somber voelt hoef je niet in bed te blijven liggen. Wanneer je bang bent betekent het niet dat je niet op die functie moet solliciteren.

Het is juist het mooie: wanneer je emoties stromen, ontstaat er zicht op. Je leert met hen te leven en er ontstaan keuzes.

Onze gevoelens zijn reacties op onze levensomstandigheden. Echter wij ervaren ze zelf. Een ander maakt ons niet boos. Wij reageren met bijvoorbeeld boosheid op iets in onze omgeving. Wij blijven hierdoor ook eigenaar van die emotie!

Wanneer je je emoties laat stromen, kun je vervolgens je gedachten onderzoeken en van daaruit een nieuwe balans vinden en je gedrag kiezen!

Zijn er gevoelens die jij wegstopt of veroordeelt van jezelf. Gevoelens die er niet mogen zijn?

Wat zou er gebeuren als je ze gewoon laat stromen zonder oordeel… hoe zou dat voelen?