Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Is een vriendschap te redden wanneer je gekwetst bent geraakt?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vriendschap is een verrijking in je leven, echter wat als vriendschappen pijn doen. Je kwetsen en je het gevoel krijgt dat je jezelf moet beschermen door je bijvoorbeeld terug te trekken uit de vriendschap?! Is dat wijs? Kies je dan voor jezelf? Of reageer je vanuit angst? Wanneer trek je een grens en wanneer ga je in gesprek?!

Samantha: Mijn vriendin zegt steeds ‘nee’ wanneer ik probeer af te spreken. Vind zij onze vriendschap niet belangrijk? Ik voel me verdrietig, alsof ik niet de moeite waard ben!

Willem: Kees kan niet met mij afspreken maar gaat wel naar het strand met Jan!? Daar heeft hij wel tijd voor. Wat heeft Jan wat ik niet heb?

Talita: Twee van mijn beste vriendinnen hebben elkaar gevonden. Ik voel me buitengesloten. Helemaal nu ze ook nog eens collega’s geworden zijn. Ze spreken vaak af zonder mij. Het voelt zo slecht. Ben ik jaloers? Kleingeestig? Wat is dit?

Kathy: Mijn vriendin is stiekem getrouwd. Ze heeft dit niet met mij gedeeld. Ik voel me hierdoor waardeloos. In een vriendschap hoor je dat soort dingen te delen, volgens mij. Ik voel me gekwetst!

Vriendschap is een relatie. Een verbinding die je aangaat met een ander persoon. Je leert iemand kennen en maakt kennis met iemands totale zijn.  Je wisselt lief en leed uit en de band verdiept zich. Maar wat als je onverhoopt iemand kwetst. Struikelt over iemand kwetsbaarheid. Of  onbedoeld iets aanraakt in de ander wat pijn doet.

Hoe ga je daar mee om?

Veel mensen denken dat wanneer iets pijn doet je er weg van moet. We vermijden vaak pijnlijke situaties, trekken ons terug, of gaan ermee in gevecht. We kunnen ons afsluiten, terugtrekken, boos worden of vermijden in vriendschappen geheel of tijdelijk de andere persoon.

Hoe we er ook mee om gaan, onze reacties vertellen ons veel over ons binnenste. Vaak heb je als kind iets geleerd over jezelf en heb je hierop gedrag aangeleerd. Enkele voorbeelden: Je past je aan, zegt sorry, wordt boos op jezelf of juist op de ander, wijst de ander af, verbreekt de vriendschap of twijfelt aan jezelf.

Vriendschappen en ook relaties in het algemeen kunnen je veel leren over jezelf! Je leert over je gevoelens en gedrag, en juist ook als je pijn ervaart. Dat is vaak het moment dat we bij onszelf te rede gaan: Hoe zit het? Wat doe ik? Wat doet de ander? Wat wordt er geraakt in mij? Wat raak ik in de ander?

Dit levert vaak verrassende inzichten op!

Soms doe je een ander onbewust pijn met een keuze. De ander verwacht iets van je waar je niet aan wilt of kan voldoen. Of jij verwacht iets van een ander en het blijft uit.

Belangrijk om te weten is dat conflicten, onenigheid en kwetsingen in welke relatie dan ook niet hoeven te leiden tot een breuk. Een goed verbindend gesprek erover kan leiden tot nieuwe inzichten, een verdieping van een vriendschap of een hechtere band.

Wanneer je beiden kan accepteren dat je elkaar soms onbedoeld pijn doet kun je de kwetsing helen. Een kwetsing of negatief gevoel betekent niet dat de ander niet bij je past of je vriendschap niet waardig is. Je kunt elkaars ‘anders zijn’ en ook de anders verwachtingen en kwetsbaarheid respecteren door erover te praten. Door je te verplaatsen in de ander.

De situatie inclusief de eventuele (onbedoelde!) kwetsingen te accepteren als onderdeel van het leven en samen kijken hoe je zaken uit kunt praten!

Zo kan het zijn dat een vriend er niet was tijdens een belangrijk moment in je leven. Een afspraak afzei waar je erg naar uit keek, of je wel of niet iets vertelt. Je behoeften aan nabijheid, steun, liefde en openheid kunnen worden gefrustreerd. Belangrijk is dan te beseffen dat het de behoeften zijn in jou die worden geraakt. Jouw emotionele reacties van pijn, verdriet, boosheid en angst zijn van jou. Het zijn boodschappers die je iets vertellen over jouw achterliggende behoeften en kwetsbaarheden. Daar kun je wat mee! De ander triggert de emoties en toont je op die manier iets over jezelf. Je vriend of vriendin heeft niet de intentie om die te raken maar doet dat toch. Deze wisselwerking kan zinvol zijn voor je persoonlijke groei en inzichten over jezelf en de ander.  

In plaats van te handelen naar die emoties (door boos te worden, je terug te trekken, de ander verwijten te maken etc.) kun je je emoties observeren en zien waarin je wordt geraakt. Door dit vervolgens te delen op een verbindende manier in plaats van over en weer verwijten te maken kun je nader tot elkaar komen! Je kunt je eigen kwetsingen en kwetsbaarheden onder ogen zien, helen en je kunt leren over grenzen, groei en gewoonweg wie je bent!

Wanneer je deelt en communiceert dat je je boos, bang of verdrietig voelde bijvoorbeeld omdat je dacht dat de ander je niet met respect behandelde, je in de steek liet of omdat je dacht dat je afgewezen werd kan de ander zich verplaatsen in jou. En jij je in de ander. Dat levert liefde op in plaats van pijn en angst!

Vriendschappen veranderen met je mee als je ouder wordt. Je leven verandert en een vriendschap verandert en groeit met je mee of houdt soms (tijdelijk) op. Behoeften veranderen ook en soms worden behoeften geraakt en voel je je gekwetst. Als een vriendschap mee kan groeien, kun je samen kwetsingen overwinnen door je in te leven in de ander en je te focussen op de intenties!

Wil je meer weten over verbinden communiceren? Bekijk dan deze animatie!