Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Gevoel en emoties in Relaties

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tamara en Bert: Bert is een harde werker. Hij heeft een eigen bedrijf en heeft de laatste jaren steeds meer opdrachten. Tamara gelooft in Bert en steunt hem in alles wat hij doet. De laatste jaren voelt ze echter een verwijdering ontstaan. Bert heeft bijna geen tijd meer om te investeren in hun liefde. Als hij thuis komt is hij moe en energieloos. Tamara hielp hem in eerste instantie met zijn werk door de administratie over te nemen in de hoop dat ze op die manier meer tijd samen zouden doorbrengen. Ergens was ze ook op zoek naar waardering. Toen deze waardering uitbleef en Bert en zij feitelijk ook zakelijk op twee eilanden leken te leven kwam ze erachter dat dit niet een manier was om die verbinding te creëren.

Tamara begreep zijn drukte langere tijd en zag dat het nodig was om al zijn energie in zijn zaak te steken. Na verloop van tijd begon zij haar eigen leven los van Bert meer invulling te geven. Ze leerde gitaar spelen, maakte promotie op haar werk en ging wat vaker uit eten met haar vriendinnen.

Toch knaagde aan haar een onderliggende gevoel. Een verlangen. Ze werd soms boos op Bert als hij weer vergat iets met haar te bespreken omdat hij ‘het zo druk had gehad’. Ze raakte geïrriteerd als ze weer alleen aan het eten was ’s avonds terwijl ze toch al had gewacht tot half acht om het eten op te dienen. Bert is een lieve man die geen kwaad in zin had. Hij gunde Tamara alles en zij voelde oprecht dat hij van haar hield. Diep in haar roerde zich toch dat verlangen. Het verlangen naar meer verbinding met Bert. Ze communiceerde erover, vroeg of hij tijd kon vrijmaken om dingen te doen etc. echter toen niets werkte, gaf zij het op.

Wat gebeurde er hier nu?

Je hebt 50% invloed op een relatie, deze kun je niet eigenhandig leuk en gezellig maken. Daar zijn twee personen voor nodig. En in die 50% kun je investeren, worstelen, wikken en wegen en analyseren wat je maar wilt. Dit doe je op manieren die in de kern bij je passen en manieren die je aanleert. Echter je bent voor een fijne relatie ook afhankelijk van de inspanning en inzet van je partner.

Daarnaast heb je bepaalde liefdesvoorkeuren. Zo heb je kunnen lezen in mijn blog over liefdestalen. Dat de een zich geliefd voelt bij het krijgen van een cadeautje, de ander voelt zich geliefd door een knuffel, terwijl weer een ander gevoelens van liefde ervaart door het voeren van een goed gesprek.

Je liefdestaal-voorkeur is net als het hebben van een smaak. Je hebt een voorkeur voor iets. Je kunt de andere taal leren waarderen echter dat wat in de kern bij je past verander je moeizaam of zelfs helemaal niet!

Je gevoel volgen is in het leven een lastig iets.

Onderliggend is je gevoel als een zacht fluisterend stemmetje die je vertelt links of rechts af te gaan in je leven. De boventoon voeren vaak je emoties. Deze zijn wat brutaler. Spreken wat harder. Ze wijzen je op de (emotionele) behoeftes die je hebt. Behoefte aan liefde, samenzijn, respect, vrijheid, saamhorigheid, alleen zijn, aanrakingen etc. Wanneer je behoeften gefrustreerd worden zul je emoties als boosheid, verdriet, angst etc. ervaren. Ze treken aan de bel en vertellen je iets over jezelf.

Zoals Tamara’s haar emoties haar vertelden dat er iets niet klopte. Ze raakte gefrustreerd in haar behoefte aan liefde en samenzijn.

Wanneer je dan luistert en actie onderneemt, blijf je in balans. Het betekent niet dat al je behoeften vervuld kunnen worden, echter je kunt wel al je behoeften erkennen en accepteren. Dat is al het halve werk!

Tamara probeerde verantwoordelijkheid te nemen door meer met vriendinnen af te spreken en op die manier haar behoefte aan verbinding te stillen. Ze zorgde beter voor zichzelf. Hoewel dat hielp was het niet voldoende en bleef een dieper liggend gevoel aan haar knagen.

Ook in een relatie is het belangrijk dat er balans is. Een balans in behoeften en verlangens die vervuld raken en behoeften en verlangens die gefrustreerd raken. Wanneer de balans in positieve zin doorslaat is een situatie ‘gezond’ zo niet is het tijd voor onderzoek, communicatie en verandering.

Deze beweging in het verkrijgen van balans versus het verschuiven van die balans zorgt voor een dynamiek en stroming in je leven. Het is als een rivier die je brengt waar je zijn moet.

Dat die balans er soms wel en soms niet is (de beweging tussen polen) kun je dus zien als golven die je voortstuwen in je proces van zelfontwikkeling, je ziele reis.

Ik ken in mijn eigen ziele reis deze bewegingen inmiddels erg goed. Soms als je in je eigen bootje zit en je ziele reis maakt overzie je niet de gehele rivier of je bestemming. Soms is die bestemming helemaal niet zichtbaar, zoals ik vertelde in mijn blog ‘je gevoel volgen’ waarin ik vertelde over ‘mijn in het diepe springen en niet weten of ik het zou redden met mijn gezin’.

Het niet weten waarheen je precies gaat is eng en tegelijkertijd brengt het je tot inzichten en brengt je in verbinding met je innerlijke kracht. Je leert meer en meer over jezelf: zo heb je ooit op een bepaalde manier leren roeien en is een ‘manier’ van roeien / leven geworden die lastig af te leren is.

Zo heb ik de neiging om heel hard te werken om iets voor elkaar te krijgen. Terwijl ik weet dat me laten meevoeren op de stroom ook een optie is.

Tamara had in haar relatie met Bert lang geduld en begrip voor de inspanningen van Bert om zijn zaak op te doen bloeien. Op een gegeven moment raakte de relatie echter zodanig uit balans dat Tamara dit begrip niet meer kon opbrengen. De balans tussen geven en ontvangen raakte verstoord. De verbinding tussen hen kwam onder druk te staan.  Het was tijd voor Bert om actie te ondernemen of hij zou Tamara kwijt kunnen raken.

Of indien Tamara zich zou neerleggen bij de situatie zou zij genoegen nemen met een relatie die tegen haar gevoel in ging. De relatie zou hen dan niet brengen wat zij beiden nodig hadden. Het gevoel wees op het gebrek aan verbinding. Een verbinding die Tamara nodig heeft voor haar ziele reis. Haar emoties wezen op haar behoeften die deze verbinding invulling geven. Zoals intimiteit en samen zijn.

In relaties bevind je je samen in een bootje. Je kunt je laten meevoeren en soms is het belangrijk om samen te roeien, je samen in te zetten voor een bestemming. Echter wanneer je beiden een andere kant op roeit drijft het bootje in cirkels en werk je de stroom tegen. In dat op zicht is een gelijke manier van roeien belangrijk om vooruit te komen. En soms roeit de een eventjes en dan weer de ander het bootje volledig.

Uiteindelijk is samen het bootje van de relatie roeien belangrijk. Want in je eentje een relatieboot sturen is te zwaar!

Tamara en Bert hebben dus samen werk te doen.

Het onderliggende gevoel van Tamara zou je kunnen zien als een levenskompas welke een richting aan geeft, het ‘waarheen’. De emoties kunnen worden gebruikt om de tussenliggende weg in te vullen. Het ‘hoe’.