Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Wordt mijn samengestelde gezin ooit een hecht gezin?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Belangrijk is om te beseffen dat samengesteld ook echt samengesteld betekent. Geen gezin is hetzelfde en dat betekent dat je soms de hechtheid van een kerngezin (Een gezin met de oorspronkelijke samenstelling biologische vader-moeder-kinderen) zult missen. Je krijgt er veel diversiteit voor terug! Dat wel, echter: het blijft anders. Er wordt ook wel aangegeven dat een samengesteld gezin in oorsprong niet als doel moet hebben een “hecht” gezin te worden, maar dat het streven kan zijn om zo ‘echt’ mogelijk met elkaar om te gaan.

Er zijn zoveel structurele verschillen, door de samenstelling. Cultuurverschillen, loyaliteiten die door elkaar heen lopen, praktische wisselingen etc. dat het vaak jaren duurt om een bepaald gevoel voor samenhang te krijgen. ‘Hecht’ zal het misschien nooit worden, maar echt is een mooi streven nietwaar?

In een samengesteld gezin heb je vaak te maken met veelvoorkomende valkuilen. Bijvoorbeeld een stiefmoeder die te veel haar best doet. Vele stiefouders hebben een ideaalbeeld dat een samengesteld gezin net als een gewoon origineel gezin is. Dit is echter niet zo. En het wordt ook nooit een ‘normaal’ gezin. Dit is vaak lastig te accepteren, zeker wanneer men zich niet bewust is van de verschillen.
Een ander voorbeeld van een veelvoorkomende valkuil is een vader die klem zit tussen zijn gevoelens ‘het moet leuk zijn als ik de kinderen heb’ en zijn vaardigheden als opvoeder ‘welke regels hanteer ik dan?’.

Ook de dynamiek van insiders en outsiders is veelvoorkomend. Wat wil zeggen dat je als stiefouder een buitengesloten gevoel kunt krijgen het zogenaamde ‘outsider’ gevoel ten opzichte van je partner en zijn kinderen. Je wilt graag onderdeel zijn van het gezin maar toch zie je en ervaar je rituelen, taal, gewoonten waar je je niet in betrokken voelt. Soms is er gewoonweg even geen tijd voor jou en voel je je buitengesloten…

Maar ook dat je gevoelens van falen kunt hebben of het gevoel ‘tussen twee vuren in te zitten’ kan ervaren als bijvoorbeeld ouder (insider). Omdat je als ‘insider’ je in een spagaat voelt zitten tussen je kinderen en je partner! Je wilt niemand teleurstellen, en wil je aandacht verdelen en het lijkt nooit helemaal te lukken om iedereen tevreden te stellen!

Vanuit bewustwording en het verkrijgen van meer inzichten in de structuur van het samengestelde gezin, kun je leren anders naar de situaties in het samengestelde gezin te kijken:

  • je kunt er anders over leren nadenken,
  • mede daardoor anders met je gevoelens leren omgaan of zelfs andere gevoelens ervaren,
  • je kunt andere afspraken leren maken en handig leren communiceren
  • en je kunt vanuit deze bewustwording je ontwikkelen en beter jezelf zijn in het gezin!

Het samengestelde gezin is bij uitstek een hele uitdagende plek! Het biedt een mogelijkheid om jezelf te (her)ontdekken. Er zijn vele triggers die jou kunnen wijzen op onverwerkte zaken, karaktereigenschappen, wensen en behoeften waar je je voorheen wellicht helemaal niet bewust van was!

Er kunnen soms heftige gevoelens getriggert worden wanneer jullie geplande romantische weekendje samen niet kan doorgaan! Wanneer je stiefkind steeds door jullie partnergesprekken heen begint te praten. Of wanneer de stiefouder je opvoeding bekritiseert. Of wat als je je best hebt gedaan om een lekkere maaltijd op tafel te zetten maar de stiefkinderen eten het niet: ‘mama maakt het heel anders!’ Hoe voel je je dan?

Wat als je stiefkind je geen gedag zegt bij binnenkomst, je partner je niet meer ziet staan als de kinderen er zijn, je geen afspraken kunt maken met de ex, je je niet meer thuis voelt in je eigen huis, er geen tijd meer lijkt te zijn om leuke dingen te doen en nog vele vele andere voorbeelden!

Je kunt jezelf in een samengesteld gezin herdefiniëren, grenzen worden belangrijker, communicatie en samenzijn zijn prioriteiten! Je kunt leren emotioneel bewustzijn te beoefenen! Mooie kansen en vele uitdagingen!

En mocht je er niet uitkomen, kun je altijd een relatiecoach, therapeut of ervaringsdeskundige vragen om jou (en je partner) te helpen. Dit kan individueel en samen. Want wanneer er èèn partner veranderingen inzet, begint het gehele systeem te bewegen! Je kunt hiervoor ook bij mij een afspraak maken!