Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Tegenstellingen, het is niet jouw schuld!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Saskia is een hoog sensitieve vrouw met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. In de blog: Oude patronen in crisistijd schrijf ik over hoe crisistijden soms oude patronen doen herleven.  Saskia vroeg mij echter een belangrijke vraag: ‘Waarom komt er zoveel ellende op mijn levenspad, heb ik dan niet hard genoeg aan mijzelf gewerkt? Wordt ik gestraft? Niks zit mee!’

Saskia komt erachter dat haar verwachting van het leven niet klopt. Haar verwachting is: Ik heb hard gewerkt nu verdien ik een universele beloning. Nu moet mijn leven ‘beter en comfortabeler’ worden, dat heb ik verdient!’

Het leven is als eb en vloed. Het is helaas niet zo dat als je je goed gedraagt en maar hard aan je zelf werkt de hemel een beloning geeft en jou geen ellende meer overkomt.

Eb en vloed, donker en licht zijn bewegingen in ieders leven. Goede tijden wisselen zich af met slechte tijden. Het is niet de vraag òf je slechte (en goede!) tijden zal meemaken, dat staat vrijwel zeker vast. Het gaat hier om hoe je met deze tijden om gaat. Wanneer je ‘nare zaken’ ervaart als een straf van boven, dit persoonlijk opvat en denkt dat je dan ‘iets niet goed’ zou hebben gedaan dan belemmer je jezelf. Je zet je zelf vast in een cirkel van zelfafwijzing en ‘niet goed genoeg’ zijn!

De goede tijden van het leven zijn geen straf van boven, goede tijden zijn geen ‘bewijs van goed gedrag’. Het gebeurt gewoonweg en is onderdeel van de balans van het leven.

Het is mogelijk verwarrend dat bepaalde goeroes prediken dat je je eigen leven aan elkaar ‘denkt’ en dat je wanneer je nare dingen meemaakt je niet goed genoeg ‘denkt’ of ‘leeft’.

Het is onderdeel van het leven dat er tegenstellingen zijn. We leren in dit leven, onze ziel groeit van de tegenstellingen en ook door de uitdagingen op ons pad, ontwikkelen wij ons.

Hoe vaak is het niet dat je na een nare periode beseft: ‘het was ontzettend zwaar, maar ik heb er zoveel van geleerd’. Zelfs mensen die ernstig ziek zijn rapporteren soms effecten van hun ziekte die ze als positief ervaren.

Het universum geeft niet ellende aan de een en goede dingen aan de ander. Het is ook niet zo dat wanneer je The Secret onder de knie hebt dat je leven alleen nog maar rozengeur en maneschijn zal kennen. Helaas bestaat ons leven niet alleen uit wat onze gedachten en intenties creëren. We hebben invloed met onze geest op onze werkelijkheid, echter ons levensscript – welke samen met onze ziel is vastgesteld, is de leidraad. Daarnaast heeft ook de kosmos met zijn balans invloed op gebeurtenissen in ons leven en ook de vele mensen die wij in ons leven ontmoeten beïnvloeden ons! Kortom het is onhandig om te denken dat alleen jouw geest alles creëert in je huidige leven. Je leven is onderdeel van een groter geheel, we bestaan in samenhang met elkaar, onze omgeving, de natuur en we zijn onderhevig aan tegenstellingen!

De invloed die je hebt, kun je gebruiken om vanuit vertrouwen, in een flow te leven op jouw levensstroom.

Mooi gezegd maar wat houdt dat in? Door te denken in een goed en fout. In een straffen en belonen zet je jezelf klem in de gedachte dat je ‘niet goed bezig bent’ of ‘niet goed genoeg bent’. Dit is in feite een verkapte zelfafwijzing en onderdeel van iets wat je in je leven hebt geleerd om over jezelf te denken!

Jij bent per definitie goed en je doet NIKS verkeerd! In het voorbeeld van Saskia houdt dat in dat zij in plaats van angstig te zijn voor ‘straf’,  kan leren ervaren dat zij goed genoeg is, en dat zij kan vertrouwen op haar onderliggende intuïtie die haar verteld dat het goed komt. Het komt goed met haar financiële situatie, het komt goed met haar leven en ze kan vertrouwen hebben dat ze de tegenslagen in haar leven aan zal kunnen!  Ze kan vertrouwen hebben in zichzelf. Voelen dat ze door haar creativiteit en vindingrijkheid de kansen zal pakken die voorbij komen! In plaats van mee te deinen op de angsten van haar omgeving!

Zij kan rust creëren in zichzelf door denkbeelden los te laten. Loslaten, in plaats van zichzelf te vertellen dat ze nog meer aan zichzelf moet werken, dat ze iets niet goed heeft gedaan omdat zij zogenaamd gestraft wordt door het universum. Het is slechts een denkbeeld. Het denkbeeld van straffen en belonen los laten kan haar helpen om te zien dat er in het leven slechts golven zijn die voorbij rollen. Ze doet niks verkeerd!

Het universum heeft geen oordeel over goed of slecht, het verplaatst slechts energie in een ritmische cadans, welke uitmond in een balans.