Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Levendoel
Facebook
Twitter
LinkedIn

Veel mensen vragen mij:

 • ‘Wat is mijn levens-doel?       Of
 • ‘Ik heb het idee dat ik nog niet doe waar ik hier voor ben!’

Het is bijzonder dat mensen zich deze vraag stellen. Ik ben van mening dat dit de ziel is die roept om bewustwording. De ziel wil de mens een bepaalde weg laten bewandelen. De weg van zelfverwerkelijking… Mensen die stil staan bij hun roeping of passie, horen de stem van hun ziel… Of soms, als mensen niet luisteren de stem van hun lichaam die zegt: ‘er is iets grondigs mis hier, je loopt niet op je eigen weg!’

Het lijkt ontzettend ingewikkeld om je passie en roeping te vinden, maar in feite weet je het al! We kunnen deze ook blootleggen voor je als je dat wilt!

Laat ik beginnen met aangeven dat jij -net als ieder mens op aarde- een wonder bent! Echt een wonder! Dit is geen fabeltje, maar werkelijkheid. Er zijn knappe rekenwonders die hebben berekend dat wij mensen als product van eicel, sperma, omgeving, oorlogen, dinosaurus tijden, stormen, wereldrampen etc. een kans van 1 op 400 triljoen (!) hadden om geboren te worden en onze eigenschappen, persoonlijkheid en kenmerken te ontwikkelen zoals we dat nu hebben gedaan… 1 op 400 triljoen! Dat is echt een super kleine kans!

Als ik die kleine kans had om de loterij te winnen zou ik het niet doen! Jij wel?

Nou kennelijk heb je in de levensloterij mee gedaan en heb je gewonnen, je bent er! En je hebt inderdaad een hoger doel! We hebben allemaal een hoger doel! Een doel voor onszelf, en een doel voor anderen!

En vaak zitten deze doelen in elkaar gestrengeld!

Wanneer iemand mij vraagt: Wat is mijn levensdoel? Hoe kom ik te weten waar ik hier voor ben? Leef ik wel het leven wat ik moet leven?

Dan concentreer ik mij en zie ik in mijn helderziende beelden, en voel ik in mijn lijf, het levensdoel, zie ik de functie op aarde van mijn cliënt… Dit geef ik in het gesprek weer. Soms echter stel ik een aantal cruciale vragen om nog beter te vertalen wat ik zie en voel!

Dit opdat ik dat wat ik weet en voel, beter kan vertalen naar de dagelijkse realiteit van de cliënt. Die vragen zijn voor mijn cliënt zelf! Want wat zelf gevonden is, is veel kostbaarder dan wat is aangereikt!

Ik begin dus de volgende vragen te stellen!

 • Wie ben je? Wat is je naam?
 • Wat doe je? Wat vind je daar het allerleukst aan? (dit mag ook vrije tijdsbesteding zijn!)
 • Voor wie doe je dat?
 • Wat hebben die mensen nodig?
 • Hoe heeft jouw inspanning hun veranderd?

Net als ieder mens op aarde ben je een magisch en bijzonder wezen met een eigen functie en levensdoel. Je eigen uniciteit leren zien is het begin van het leven van je werkelijke leven!

Ieder mens heeft een unieke eigenschap en functie op deze wereld! Volg deze eigenschap en je bewandelt je levenspad!

Laten we een voorbeeld nemen:

Een kinderopvangleidster:

 • Wie ben je? Wat is je naam? Sonja
 • Wat doe je? Wat vind je daar het allerleukst aan? (dit mag ook vrije tijdsbesteding zijn!) Ik zorg voor kinderen zodat hun ouders kunnen werken, naar school kunnen of tijd voor zichzelf hebben. Ik vind het heerlijk om kinderen dingen te leren en voor ze te zorgen!
 • Voor wie doe je dat? Voor de kinderen en hun ouders.
 • Wat hebben die mensen nodig? Liefde, zorg, hulp!
 • Hoe heeft jouw inspanning hun veranderd? De ouders hebben tijd om te doen wat nodig is. Ze hebben de ruimte daarvoor. De kinderen zijn blij en ontspannen zich. Ze leren dingen van me zoals hoe ze om kunnen gaan met andere kinderen. Ik ontzorg de ouders en geef liefde aan hun kinderen zodat ze mede door mij kunnen opgroeien tot lieve volwassenen!

Als iemand dus aan de kinderopvangleidster vraagt wat is je levensdoel? Zou ze kunnen zeggen; ‘ik help mensen om dat te doen wat ze moeten en willen doen en ik geef liefde zodat de volwassenen liever voor elkaar worden!’

Of kort gezegd: ik help mee de wereld te verbeteren!

Een ander voorbeeld: een tuinder:

 • Wie ben je? Wat is je naam? Koos
 • Wat doe je? Wat vind je daar het allerleukst aan? (dit mag ook vrije tijdsbesteding zijn!) Ik plant bloemen en zorg dat ze groot en sterk worden. Dat ze lang staan bij de mensen thuis! Met mijn bedrijf help ik anderen aan werk!
 • Voor wie doe je dat? Voor mensen
 • Wat hebben die mensen nodig? Bloemen en geld.
 • Hoe heeft jouw inspanning hun veranderd? Mensen worden blij van bloemen, bloemen zijn een mooi geschenk, het is een cadeau. En de mensen die bij me werken hebben een inkomen zodat ze voor hun gezin kunnen zorgen en geld hebben om de noodzakelijke dingen te kunnen kopen!

Als iemand dus aan de tuinder vraagt wat is je levensdoel? Zou hij kunnen zeggen: Ik maak mensen blij, zorg dat anderen iets te geven hebben. Daarnaast help ik mensen om te kunnen bestaan!

Kort gezegd: Ik draag bij aan een betere sfeer op de wereld en geef bestaansveiligheid door er te zijn!

Zo zou je vele mensen kunnen bespreken: De Caissière helpt mensen hun dagelijkse boodschappen te doen. Door haar vriendelijke woorden voelen mensen zich beter. Bovendien verdient zij geld zodat haar kinderen naar school kunnen en hierdoor een beter leven kunnen krijgen! Ook houdt zij van haar kinderen zodat zij zich geliefd voelen en een groter zelfvertrouwen ontwikkelen! Levensdoel: Mensen helpen en liefde brengen!

Levensdoel van een coach: mensen helpen en inspireren het beste uit zichzelf te halen.

Levensdoel van een huisschilder: Mensen ontzorgen! Van een kunstschilder: Mensen inspireren

Levensdoel van een vuilnisman: Mensen helpen loslaten, de wereld een schonere plek maken…

We dragen allemaal bij! Allemaal!

Zelfs een depressieve, werkeloze, alleenstaande man zonder kinderen of familie draagt iets bij! Hij neemt gas water en licht af. Hierdoor kunnen mensen werken bij een energiebedrijf en in hun levensonderhoud voorzien. Hij levert een belangrijke bijdrage aan de maatschappij, gewoon door er te zijn. Zelfs als hij dood zou gaan zonder ooit enige prestatie te leveren heeft hij een doel: Hij helpt mensen aan het werk, hij inspireert mensen of leert mensen een les over mededogen en eenzaamheid.

U kent toch ook vast wel een verhaal van de eenzame naamloze man of vrouw die na maanden geleden gestorven te zijn, pas gevonden werd in zijn woning… We vinden het allemaal erg, willen niet zo sterven! Gaan nadenken over onze eigen sociale omgeving, vrienden, familie etc… Die naamloze eenzame eenling is een inspirator!

Zelfs de dakloze alcoholistische zwerver op straat heeft een functie en een levensdoel: Naast zichzelf terugvinden zou zijn levensdoel kunnen zijn: mensen inspireren ‘niet’ mijn voorbeeld te volgen. Hij zou kunnen zeggen: ik fungeer als een belangrijke richtingaanwijzer in de wereld: ik toon mensen wat zij niet willen in het leven!

Dus nu vraag ik jou! Wie ben jij? Wat doe je graag?

Hou je van tuinieren? Dan is je levensdoel wellicht de aarde een mooiere plek maken! Of; mensen iets geven om naar te kijken zodat ze tot rust kunnen komen! Je kunt ook meerdere levensdoelen hebben zoals ‘in contact leren staan met de natuur’.

Misschien een gek voorbeeld. Ik had ooit een lieve werkloze vriendin. Zij was lange tijd ziek geweest en kon niet werken in die tijd. Ze voelde zich nutteloos en en slecht. Zij voelde zich niets… We hadden vaak gesprekken hierover. Omdat ik vond dat ze met haar liefdevolle aanwezigheid op aarde wel degelijk een verschil maakte!

Op een dag sprak ik haar. Ze had net een zonnebankje genomen en zat om twee uur overdag heerlijk in een heet bad! Ze zei op die speciale dag! ‘Ik vind het heerlijk om in bad te gaan wanneer ik dat wil! Waarom zou ik dat niet mogen!’  Jaren later herinnerde ik mij die uitspraak toen ik veel te veel aan het doen was en mijzelf had overwerkt!

Zij inspireerde mij om ‘egoïstisch’ te zijn. Egoïsme is niet slecht, het is gezond. Zelfzorg is gezond! Waarom zou je niet graag voor jezelf mogen zorgen! Heerlijk toch?! Wanneer je graag in bad zit kun je daarmee (onbewust) –net als mijn vriendin- andere mensen tonen dat er ‘meer in het leven is dan werken!’ Door zo goed voor jezelf te zorgen ‘inspireer je wellicht anderen om ook goed voor zichzelf te zorgen!’.

En wellicht dat net jóuw plantje in jóuw tuin de voorplanting van een zeldzame vlinder over 100 jaar waarborgt!

Sommige doelen zijn ondoorzichtig, maar geloof me ook jij hebt een waanzinnige grote bijzondere reden van bestaan! Zelfs al kun je hem niet vinden, of lijkt het geen je bijdraagt, klein en nietszeggend, of kun je – hoe hard je het ook probeert, geen levensdoel vinden! Ook jij hebt een doel!