Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Kan je intuïtie verkeerd zijn?

Paarse lucht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vandaag kwam er een cliënte in mijn praktijk die twijfelde aan zichzelf: ‘Waarom heb ik toch die keuze gemaakt? Het klonk allemaal heel fijn daar. Ik dacht het komt niet voor niets op mijn pad. Het voelde op zich wel goed. Maar toch heb ik mijn dromen ervoor moeten uitstellen, dat waar mijn hart toen blij van werd en waar ik toen ook heel veel zin in had. En alsof dat nog niet genoeg was, heb ik mensen verkeerd ingeschat. De vrouw waarvan ik dacht dat ze aardig was, bleek helemaal niet aardig. En de vrouw die ik als ‘onaardig’ had ingeschat bleek ik juist op te kunnen bouwen! Ik durf niet meer op mijn gevoel te vertrouwen! En ook weet ik niet eens meer wat ik echt wil!’

Allereerst wil ik heel duidelijk zijn, intuïtie liegt niet, nooit. Het kan niet liegen. Het detecteert iets en dat is wat je voelt. Je interpretatie van wat je voelt kan evenwel beïnvloed zijn en worden door wat je hebt meegemaakt, wat je wenst, droomt, vind en waar je bang voor bent. Je interpretatie van wat je voelt kan dus wel de plank misslaan. Je intuïtie niet!

Wanneer we mijn cliënte in ogenschouw nemen zien we een aantal misverstanden:

–              Het klonk allemaal heel leuk en goed:  = verstand en verbale overdracht van woorden, beloftes

–              Ik dacht; het komt niet voor niets op mijn pad: = Verstandelijke redenatie. Plus alles heeft wellicht een reden, maar de reden kan ook zijn ‘een aanbod af te kunnen en durven wijzen’.

–              Het voelde op zich wel goed. Maar toch heb ik mijn dromen ervoor moeten uitstellen: Dat betekent dat hoewel dit goed voelde er iets in haar leven was wat eigenlijk nog beter voelde. Namelijk haar droom. Haar gevoel ging stromen van haar droom. En ze voelde zich ‘wel goed’ bij optie 1. Dat is een duidelijk verschil.

–               Ik heb mensen verkeerd ingeschat: Dat hoeft niet zo te zijn. In het eerste moment kan er een wederzijdse klik zijn. Wellicht is deze mevrouw veranderd in haar doen en laten doordat zij beïnvloed is. Het kan zijn dat zij eerst oprecht aardig was en daarna niet meer. Toen zij aardig deed, over je dacht en zich dus zo voelde, was dit op een lijn. Je voelde dus dat ze niet alleen aardig deed, maar ook zo over je dacht. Dit liep synchroon. Daarna veranderde haar gedrag, gevoel en uiten wellicht door een gebeurtenis of roddel. Ze veranderde haar mening over mijn cliente wellicht. Haar gedrag (aardig doen) en denken (eigenlijk vind ik haar niet aardig, ik doe dus alsof) kwamen niet meer over een, wat dus niet meer goed voelde. Wat in dat nieuwe moment dus ook klopte! Want de collega deed misschien nog wel aardig maar vond jou niet meer aardig. Dit geldt ook voor mensen die liegen. Wanneer mensen echt geloven in hun leugen, is het moeilijker te voelen dat er iets niet klopt. ‘De leugen en het geloof in de leugen’, is dan namelijk synchroon.

–              De vrouw die ik als onaardig had ingeschat bleek ik juist op te kunnen bouwen: Soms kan iemand ‘onaardig’ zijn. Dat voel je goed. Dat wil niet zeggen dat ze onbetrouwbaar zijn. In dit voorbeeld is de persoon die ze als onaardig inschatte ook vaak heel onaardig en hautain. Echter op het moment dat het er op aan komt is deze persoon (hoe onaardig ook nog steeds) wel iemand waar je op kunt bouwen. De interpretatie van ‘onaardig’ is dus gegeneraliseerd door het verstand. Onaardig betekent dus niet, ‘niet te vertrouwen’.

Ik hoor vaker van dit soort voorbeelden. Een andere cliënt bijvoorbeeld had een leuke nieuwe partner ontmoet die haar na enkele maanden plotseling verliet. Zij twijfelde aan zichzelf. ‘was het dan allemaal nep? Heb ik het dan zo verkeerd ingeschat met mijn gevoel?’

Nee, dat heeft ze niet. Op het moment dat ze samen waren was deze man oprecht gek op haar. Hij heeft echter bindingsangst en zodra hij uit haar buurt was kon hij moeilijker bij zijn gevoel voor haar, hij sloot het zelfs af. Terwijl hij als hij bij haar was oprecht weer verliefde gevoelens voelde. Ze voelde als hij bij haar was zijn oprechte liefde. Op dat moment was dat ook zo. Je intuïtie reageert op synchroniciteit. Dat hij zo worstelde met zijn bindingsangst wanneer hij niet bij haar was, had ze niet voorvoelt, (ze was er op dat moment ook niet) het betekent niet dat alles nep was.

Wanneer het verbale en verstandelijke stuk van de communicatie (20%) overeenkomt met het energetische, emotionele, intuïtieve, non-verbale en fysieke stuk van de communicatie (80%) dan ‘slaat’ je intuïtie niet ‘aan’. Je intuïtie registreert dan geen wantonen, geen onevenredigheden in deze twee delen van de communicatie. En dus slaat zij geen alarm. Op het moment dat iemand bewust liegt bijvoorbeeld, worden beide vormen van communicatie, verbale boodschap/zending; ‘nee dat heb ik niet gedaan’  en de energetische boodschap/zending; ‘ik zeg niet dat ik het wél heb gedaan want anders kom ik in de problemen’, tegenstrijdig.

Deze tegenstrijdigheid registreert je intuïtie bewust of onbewust en dan slaat zij alarm via je lijf… Er ontstaat een ongemakkelijk gevoel. Er ontstaat dan onrust, buikpijn, tintelingen, verwondering, argwaan etc. Afhankelijk van de situatie.

Je ziet, intuïtie is een graadmeter, een duidelijk instrument dat je oprecht kunt vertrouwen. Het is echter altijd moeilijk wanneer je verstand, wensen, emoties, oude pijn en meer de hoek om komen kijken.

Deze werken als een filter op een zuivere interpretatie. Dat beïnvloed jou in hoe je je intuïtie uitlegt en begrijpt. Het kleurt hoe je de intuïtie (maar ook je zintuiglijke ‘gewone’ indrukken ervaart).

Vandaar dat intuïtie toepassen op een (onbekend) ander persoon altijd veel helderder en zuiverder werkt. Daarin werken jouw eigen overtuigingen, wensen en angsten minder door.

Wanneer je afstand neemt en je gevoel laat spreken is je intuïtie helder en zuiver. Het gevoel in je lichaam spreekt vaak een duidelijke taal. Het is ons verstand dat er iets van vind… en wanneer je je verstand even kan parkeren, dan worden situaties vaak intuïtief helder verlicht!