Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Berenleed
Facebook
Twitter
LinkedIn

Op een dag was Mariska de kledingkast aan het opruimen. Het was bijna voorjaar en ze had er zin in!

Ze schikte de kleding, hing wat van haar man was bij haar mans kant en wat van haar was aan haar kant. Ze keek naar wat jurkjes die ze lang geleden had gekocht. Ze voelde zich wat onzeker. Ze was een paar kilo aangekomen, stond het haar nog wel?

Ze keek naar een ander kledingstuk, een colbertje. Ze dacht oh dat is leuk voor op mijn werk morgen en ze hing het vooraan in de kast. Ook daarin voelde ze diep van binnen een kneepje in haar maag.

Morgen werkte Claire weer. Claire was als een grote sterke beer maar dan in een modellenhuidje gekropen. Ze had een perfect lijntje, Haar make up zag er altijd netjes  uit: subtiel maar ook vrouwelijk. Haar kleding was altijd bijpassend en leek precies voor haar gemaakt. En Claire was ook nog eens slim, slimmer dan zij. Althans dat vond Mariska.

Dat alles ging zo door haar heen terwijl ze naar dat jasje keek. In een opwelling pakte ze het jasje op en gooide het op de grond. ze dacht: ‘Laat maar ook, het maakt toch niet uit wat ik aandoe ik zal nooit zo goed worden als Claire!’

Wat Marissa niet weet is dat zij zich vergelijkt. En van vergelijken wordt iedereen verdrietig! Bovendien is vergelijkingen trekken tussen mensen niet mogelijk. Mensen zijn allemaal uniek. Een eerlijke vergelijking is sowieso niet mogelijk!

Stel je voor dat je Claire kunt vergelijken met een pandabeer. Ze heeft altijd een net zwart wit pak aan, haar vacht heeft perfecte kleuren, ze lijkt altijd schoon en fris en kan goed klimmen en klauteren! Als pandabeer eet ze veel bamboe. Terwijl degene met de minderwaardige gevoelens, Mariska, misschien zelf een mooie bruine beer is, maar dat nog niet ziet. De bruine beer wil ook zo’n mooie zwart witte panda zijn! Probeert ook bamboe te eten. Maar krijgt er veel buikpijn van en kan nooit zo klimmen en klauteren als de panda.

De bruine beer moet leren zijn eigen identiteit te houden. Te zien welke kwaliteiten hij heeft en  die in te zetten om zijn eigen pad en eigen voeding te vinden. Wanneer hij weet waar hij energie van krijgt (de juiste voeding) kan hij net zo stralen op zijn pad (met vissen en riviertjes) als de panda kan stralen tussen al dat bamboe! Want een bruine beer kan goed tegen de kou, kan stormen doorstaan, jaagt op verschillende soorten voeding, kan zich enorm goed aanpassen en is sterk èn snel! Sterker nog uiteindelijk is de bruine beer beter toegerust dan een pandabeer om te overleven. Een pandabeer heeft immers veel beperkingen door zijn dieet!

Moraal van dit verhaal: Volg dus je eigen weg, en probeer schoonheid te zien in al jouw unieke talenten, wanneer je die volgt wordt je vanzelf succesvol in dat wat bij JOU past!