Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Intuïtie Versterken

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hoe kun je je intuïtie versterken?


Door het opruimen van emotionele blokkades. Dit klinkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een van de redenen dat ik zo veel over gedachten, trauma’s en overtuigingen praat, is omdat ze soms ons gevoel vertroebelen.
Ons gevoel wordt als het ware gedempt. Er staan blokkades in de weg die ons beletten volledig gebruik te maken van ons gevoel en onze intuïtie.
Gedachten als:
– Is dit wel echt?
– Is het gewoon mijn angst?
– Ik moet niet zo moeilijk doen.
– Ik moet niet zo gevoelig doen.
– Iedereen zou wel willen doen wat hij wil, dat kan gewoon niet.
– Kom op, doorgaan. Iedereen is wel eens moe.

Op deze manier, en vele andere, maken onze gedachten dat we ons gevoel onderdrukken. (Gevoelens als: ik ben moe, ik heb rust nodig, ik heb behoefte aan lol maken, lachen, spelen, creëren, ik wil zin in mijn leven, ik wil iemand helpen etc.)
We doen ons gevoel in de ban

  • uit angst (ik wil niet gekwetst en voor gek verklaard worden, ik wil het niet fout doen, straks gebeurt er weer iets pijnlijks, ga ik weer op mijn gezicht, straks val ik door de mand),
  • uit oordelen (ik kan dit niet, ik moet niet zo moeilijk doen, ik ben hier niet goed in) of
  • vanuit automatische reacties (als iemand daarover begint, klap ik dicht, zeg ik niks meer, ga ik de tegenaanval in, vlucht ik weg in mijn werk etc.

We kunnen onze gevoelens vervolgens op vele manieren onderdrukten: Druk-zijn is hiervan een voorbeeld. Door alles te analyseren kun je ook je gevoelens onderdrukken, door te eten, niet te eten, verslavingen te ontwikkelen, te hard te werken of te sporten. Feitelijk kunnen we alles aangrijpen om niet te hoeven voelen!


Hoe komen we meer in verbinding ons gevoel en onze intuïtie!
Hoe kunnen we onze emotionele blokkades op lossen? Door:

  • onszelf beter te leren kennen,
  • ons bewust te zijn van ons gevoel, er leren bij te blijven, oude pijn op te lossen,
  • met jezelf liefdevol in gesprek te gaan, jezelf te steunen zoals je een kind zou steunen!,
  • goed door te ademen als iets pijn doet,
  • leren ongemakken en pijn te verdragen en (hierdoor vanzelf) op te (laten) lossen in plaats van te beoordelen of te ontkennen;

Het is belangrijk om jezelf te behandelen zoals we een kind zouden behandelen. We hebben vaak begrip voor de angsten van een kind, troosten het als het ons nodig heeft en zijn niet oordelend! ‘Het is heel normaal, natuurlijk ben je bang, ik ben er voor je, kom maar we gaan samen…’ die liefdevolle houding kan je helpen om je emotionele blokkades te doorbreken, je gevoel te laten zijn en intuïtiever te worden!