Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hoe wordt je gelukkig

Facebook
Twitter
LinkedIn

Je goed voelen is iets wat we allemaal willen, zeker nu, in deze onzekere tijd!
Maar hoe doe je dat? als de wereld niet mee lijkt te werken? Hoe kom je in het oog van de storm terecht. Hoe vind je jezelf terug in chaos en ellende? Door in verbinding te blijven met jezelf! Dat gaat als volgt:

  • Laat zijn wat er is!

Dat doe je door je gedachten en gevoelens te observeren. Je ervaart misschien angst of woede of onrust. Je kijkt ernaar en zegt: ‘Kijk mij nou eens boos zijn, verdrietig zijn, onrustig zijn…
Je kijkt naar je gedachten en zegt: ‘Goh als ik nadenk over het corona wordt ik toch wel bang, onrustig, geïrriteerd etc…

  • De kunst is om ernaar te kijken zonder erin te gaan!

En wat bedoel ik daar nu mee? Nou wanneer je kijkt naar een konijntje in de wei, dan zie je een lief en fluffy konijntje. Je kijkt ernaar en ziet het schattige staartje, het gehuppel. Wat een fantastisch dapper klein konijntje!
Maar stel je nou voor dat het konijntje zich omdraait en je ziet dat hij stevige grote bloederige tanden heeft en stekels op zijn rug. En hij komt op je af huppelen! Dat konijntje is ineens niet zo schattig meer! Je wordt misschien bang en denkt: ‘Aaahhh gatver ga weg stom corona konijn!

Voordat je het weet ben je verzeild geraakt in je gedachten en gevoelens over dit corona konijn. Wanneer je net als ik een beelddenker bent heb je het konijn wellicht zelfs gevisualiseerd!
Je ziet dat het corona konijn een voorbeeld is. Op diezelfde manier kun je naar je gedachten en gevoelens kijken. ‘Oh kijk mij nou. Ik heb een corona konijn in mijn hoofd. Kijk het eens heen en weer huppelen. Wat een onrust, wat een angst, wat een irritatie!’
Je kijkt ernaar alsof je een konijntje in de wei ziet…

  • Je observeert het, beschrijft het, en laat het er zijn…

Net als bij een gewoon konijntje in de weide ga je er niet achter aan rennen toch? Je zegt niet: ‘Konijntje konijntje kom eens hier!!’ En al zeker niet bij het enge corona konijn!
Nee je kijkt naar het konijn (dus je gedachten en gevoelens) en erkent ze: ‘Oh kijk nou hoe ik reageer op dit corona konijn!’ ‘Poeh wat een heftigheid in mij!’
Wanneer je op die manier naar je gevoelens en gedachten hebt gekeken wordt het duidelijk dat er dus iets in je lichaam gebeurt wanneer je aan bijvoorbeeld het corona virus denkt!
Dat wat er in je lijf gebeurt ga je vervolgens voelen.
Het duurt maar even. Je gaat er met je aandacht naar toe. Je voelt het. Je beschrijft het: ‘Wat voel ik daar. Is het hard zacht beweeglijk vast. Zwaar licht…?’
En vervolgens blijf je er even met je aandacht bij. Tot dat er iets veranderd of tot het niet meer lukt…
Je zult zien dat je onrust wat af neemt wanneer je gewoonweg je gedachten en gevoelens observeert.
Je kunt jezelf hierin ook geruststellen: ‘Ik mag me onrustig, angstig en boos voelen. Het is ook niet leuk. Natuurlijk is het naar. Het is ook niet fijn. Er zijn mensen die hun baan, gezondheid en misschien wel hun leven kwijtraken… kijk daar komt het corona konijn weer in mijn gedachten, jeetje wat reageert mijn lijf sterk zeg op deze gedachten….’
‘Hé, kijk nou! Hoe naar dit ook is. Ik kijk er al een tijd je naar en ik ben nog niet uit elkaar gevallen, mijn lijf is nog niet uit elkaar gesprongen. En ik leef nog steeds. Ik kan dit aan. Ik kan het aan om bij deze gedachten en gevoelens te zijn.’
‘Ik weet dat deze gedachten en gevoelens en zelfs het corona konijn weer over gaan!

  • Ik ben bij mijzelf, mag voelen wat ik voel. Het is oké ik kan het aan…

Op deze manier zul je merken dat spanningen afnemen, en je rustiger wordt. Probeer het maar eens…

  • Je herstelt de verbinding met jezelf doordat je niet meer afwijst wat je voelt, denkt en ervaart. Tegelijkertijd behoud je de regie.

Vanuit de verbinding met jezelf wordt je krachtiger, en ben je in staat beter om te gaan met wat er dan ook op je pad komt!