Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Gedachten
Facebook
Twitter
LinkedIn

Gedachten beïnvloeden niet alleen ons gevoel maar ook onze energie. Vaak realiseren we ons dat onvoldoende. Wanneer je ziet dat onze gedachten reuze handig zijn om onze energie te sturen ga je er wellicht net zo veel gebruik van maken als ikzelf!

Het betekent in feite dat daar waar je je aandacht op richt, je energie naar toegaat. Dat klinkt simpel maar is in feite heel moeilijk. De hele dag gaan je gedachten van hot naar her. Het bereiken van stilte of rust in je hoofd van alles wat je moet doen is dan vaak heel lastig.

Mensen die gevoelig zijn, hebben vaak ook nog eens een verminderde filterfunctie waardoor zij meer indrukken en details waarnemen. Deze indrukken en details zorgen voor een overvloed aan indrukken. Een gevoelig persoon raakt dus sneller overprikkeld doordat deze meer waarneemt en meer ervaart dan gemiddeld.

Hier is voor een deel gelukkig wel iets aan te doen.

Door je aandacht en energie bewust te richten op wat nodig is of door je energie te leren afsluiten en openen. Door in gedachten te nemen wat jij ervaart als open of dicht, kun je je energie opdrachten geven. Het werkt in feite als jezelf opdracht geven om je oogleden te sluiten en weer te openen. Je opent ze door aan ‘je ogen open!’ te denken en je sluit ze door ze dicht te ‘denken’. Je oogleden (de spieren daarin althans) reageren met actie en net zoals je oogleden, reageert ook je energie op je gedachten.

Je energie reageert net als je ooglid spieren met een actie op het moment dat je de energie bewust opdrachten geeft. Wanneer je na een verjaardag hardop of in jezelf zegt: ‘Alles wat niet van mij is verdwijnt uit mijn aura/energie’,’ dan vertrekt die energie ook en voel je je vaak beter. Het is belangrijk dat je de opdracht met overtuiging geeft. Daadkrachtig dus. Niet: ‘Ik geloof dat ik me een soort van beter zou voelen als ehm… de energie een soort van weg gaat die ik nu misschien wel in me heb opgenomen op de verjaardag…’ Die opdracht is niet duidelijk genoeg.

Duidelijk is wel: ‘Wegwezen met die energie van anderen, opzouten! Ik wil het niet!

Ik heb een keer met een jongen gesproken die geen goed beeld kon vormen van wat open en dicht zou moeten zijn. Ik had toen vissen in de praktijk en we bekeken de vis die zijn kieuwen open en dicht deed.

‘Oh, het is alsof hij zijn schubben opent en weer sluit!,’ zei het jongetje. ‘Juist,’ antwoordde ik.

Het jongetje was nogal fantasierijk en nu fantaseert hij dat zijn energie-huid bestaat uit schubben die openstaan (zoals een ventilatierooster open kan staan). Wanneer hij naar een feestje of naar school gaat ‘klapt hij zijn schubben neer’ en is hij ‘dicht’.

Je ziet, het gaat er dus niet om, om goed te kunnen mediteren of visualiseren: het gaat er ook niet om dat we dus kieuwen of schubben moeten fantaseren. Het gaat er wel om, om  te leren je gedachten te richten op het concept dat je wilt bereiken!

Wanneer je niet visueel maar bijvoorbeeld auditief bent ingesteld kun je ook hardop tegen jezelf zeggen: ‘Ik ben dicht!’ Hiermee geef je je energie de opdracht om zichzelf af te sluiten.

Wanneer je meer kinesthetisch bent ingesteld, kun je je hand tegen de klok in draaien over je maagstreek (zoals je een colafles of een kraan zou sluiten). Hiermee sluit je je energie ook af.

Wanneer het kwaad al is geschied en je hebt het idee dat je al bent volgelopen met indrukken kun je hardop of in jezelf zeggen: ‘Alles wat niet van mij is, gaat terug naar waar het vandaan komt.’

Op deze wijze geef je je energie de opdracht om het teveel aan indrukken los te laten en af te voeren, weg te sturen.

Wanneer je het woord ‘dicht’ leest kun je denken aan een dichte deur, een raam dat dichtgaat, een autodeur die je dichtslaat, een colafles die je dicht draait etc.

Wanneer je denkt aan: ‘open’, kun je een kraan zien die openstaat, de colafles die je opendraait etc. Kun je echt niet visualiseren doe dan letterlijk een deur dicht, draai een fles dicht of voer een andere handeling uit die voor jou ‘dicht’ betekent. Ook dat toont jouw energie wat je wens is!

Belangrijk is ook te weten dat energie is als een spier die getraind moet worden. Wanneer je naar de sportschool gaat zit er een opbouw in je training. Het duurt maanden voordat je meer gewicht kunt tillen dan de dag waarop je begon. Zo heeft ook je energie tijd nodig om goed te kunnen functioneren. Dagelijks oefenen helpt!